BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  VELIKI PODVIG NIŠKIH LEKARA: SPASLI 2 RUKE U 3 DANA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Oct 25, 2017 21:18 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 25. oktobar 2017.

NIŠKI plastični vaskularni hirurzi, ortopedi i anesteziolozi uspešno su, u dva odvojena slučaja, u samo tri dana, spasli dve potpuno otkinute desne nadlaktice. Prvu operaciju obavili su u petak po podne, a drugu u ponedeljak, i kod oba pacijenata su šanse da sačuvaju desnicu optimistične. Jer drvoseča iz Jelašnice i rudar iz okoline Aleksinca imali su sreću da su ih u Klinici za plastičnu hirurgiju operisali za manje od šest sati posle nezgode, što je optimalno vreme za preživljavanje odsečenog tkiva.

Dejan Demirović (46), iz Jelašnice u okolini Niša, pomagao je sinu da iseče drva za ogrev, kada je, u trenutku nepažnje, pao na mašinu za cepanje drva, koja mu je odsekla ruku iznad lakta.

- Srećan sam što me više ništa ne boli, a najviše me je usrećilo predviđanje lekara da neću ostati invalid - kaže Dejan Demirović, koji je u utorak pušten iz intenzivne nege i uspešno se oporavlja. - Nemam reči da opišem zahvalnost lekarima koji su se satima mučili da mi spasu ruku. Zahvalan sam i ekipama iz Hitne pomoći i Urgentnog centra, koje su brzo reagovale, pa sada mogu da se nadam srećnom završetku ove moje nesreće. Bio sam svestan svega, sve dok nisam ušao u operacionu salu.

Da je vreme bilo presudno, potvrđuje nam i direktor Klinike za plastičnu hirurgiju prof. dr Predrag Kovačević, koji je u oba slučaja bio na čelu tima lekara koji su obavili replantaciju.

- Važno da tkivo bude što kraće odvojeno od tela. Najpre smo obavili spajanje krvnih sudova i koštnog sistema, a zatim spajanje živaca i mišića. Operacije su trajale više od četiri sata, a postigli smo da krvotok ruka funkcioniše. Kod prvog pacijenta prošla su tri dana od operacije, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i ne postoje komplikacije, ali je još rano govoriti o tome kakva će mu biti funkcija ruke. To ćemo moći da kažemo tek za nedelju dana - kaže Kovačević, i dodaje da su u timovima bili plastični hirurg Predrag Đorđević, vaskularni hirurg Irena Janković i ortopedi Saša Milenković i Vlada Jovanović.

Prof. dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora Kliničkog centra, ističe da su lekari pokazali veliku spremnost i stručnost, jer su u samo tri dana imali dve komplikovane operacije.

OPORAVAK

DALIBOR Rangelov (24), rudar iz okoline Aleksinca, povredio je ruku kada se na njega obrušila veća količina zemlje. I njemu je desna ruka takođe bila potpuno odvojena od tela. On je i dalje u intenzivnoj nezi, a njegov oporavak protiče bez komplikacija.

- Ima još povreda na telu, ali su sve zbrinute. Medicina je takva da nije lako davati garancije, ali što više vremena prolazi bez komplikacija veće su šanse da ne ostane bez ruke - kaže Kovačević.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum