BZNR forum
Autor Poruka

<  Primeri loše prakse  ~  U NESREĆAMA U NAMENSKOJ ZA 11 GODINA POGINULO 15 RADNIKA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Ned Jul 16, 2017 12:43 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1017
izvor: Beta | 15. 07. 2017

Jučerašnja nesreća u fabrici "Milan - Blagojević" u Lučanima 14. je nesreća u namenskoj industriji u Srbiji od 2006. godine.

Od 2006. godine do danas dogodilo se 14 nesreća u namenskoj industriji u kojima je 15 radnika poginulo, a desetine povređeno.

14. jul 2017.

Dva radnika su teško povređena kada je u fabrici "Milan Blagojević – namenska" u Lučanima došlo do požara tehnološkog otpada.

28. februar 2017.

U eksploziji u TRZ u Kragujevcu poginule su četiri osobe, dok je 30 povređeno. Među povređenima je bilo 12 vatrogasaca iz Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu.

15. maj 2015.

U incidentu u valjevskoj fabrici "Krušik" povređeno je sedam radnika. Incident se dogodio prilikom testiranja upaljača za ručne bombe.

6. novembar 2014.

Radnik valjevskog "Krušika" poginuo je na radnom mestu, nakon što je zadobio teške telesne povrede dok je na presi radio na otkivku košuljice mine.

13. decembar 2013.

Jedan radnik je teže, a dvojica su lakše povređena u eksploziji u valjevskoj fabrici "Krušik". Do eksplozije je došlo prilikom ispitivanja motora i inicijalnog punjenja protivoklopnog projektila "bumbar".

1. jul 2013.

Dve radnice čačanske fabrike "Sloboda" povređene su u eksploziji.

25. jun 2012.

Jedan radnik je povređen usled eksplozije na presi za proizvodnju raketnih goriva u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima.

21. septembra 2011.

U manjem požaru u fabrici "Milan Blagojević" povređen je jedan radnik.

27. decembar 2010.

U seriji eksplozija u fabrici "Sloboda" nije bilo stradalih i povređenih, eksplozija se dogodila nakon što je požar zahvatio odeljenje pirotehnike u trenutku kada je u pogonu bilo 60 radnika druge smene.

12. januara 2010.

U "Slobodi" u Čačku eksplozija u pogonu pirotehnike, u kojoj je povređena jedna radnica.

4. septembar 2009.

Sedmoro poginulih i 15 lakše povređenih nakon više eksplozija u barutnom odeljenju fabrike municije "Prvi partizan" u Užicu.

3. novembar 2008.

Troje radnika teško je povređeno u fabrici za proizvodnju raketnih goriva u Leštanima, kada je eksplodirala smesa za punjenje protivgradnih raketa.

6. avgust 2008.

Deset radnika lakše je povređeno u eksploziji u Fabrici eksploziva i pirotehnike kruševacke korporacije "Trajal". Eksplodirao je kolodrob, mlin za homogenizaciju sirovina od kojih se pravi eksploziv.

29. maja 2006.

Tri radnika su poginula, a tri su povređena u eksploziji u "Prvoj iskri" u Bariču.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slobodanka.Radojevic
Poslao: Ned Dec 24, 2017 14:23 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1017
Porodice radnika u poginulih "Namenskoj" šokirala odluka inspektora
izvor: Blic| 23. 12. 2017

Epilog nesreće u fabrici "MB - Namenska" u Lučanima, gde su u julu ove godine smrtno stradali radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), jeste zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv preduzeća i direktora Radoša Milovanovića kao odgovornog lica.

Inspektor Ministarstva za rad pokrenuo je postupak pred Prekršajnim sudom u Čačku jer odgovorni nisu propisali proceduru o upotrebi kartonskih buradi sa otpadom kako bi sprečili povrede prema Zakonu o bezbednosti na radu.

Porodica nastradalog radnika Milomira Milivojevića nezadovoljna je saznanjem da je umesto krivičnog pokrenut prekršajni postupak jer, tvrde, da bi njihov sin bio živ da su ispoštovane zakonske procedure zaštite na radu.

Milovan Milivojević, otac preminulog Milomira, kaže da ne postoji kompenzacija za dete i da ne želi nikakav vid materijalne pomoći koji mu je nuđen iz ovog preduzeća.

- Samo hoću istinu. Ja sam tog dana radio u fabrici. Video sam sina pre nego što je nastradao. Došao je kod mene, popio čašu soka i pojeo tri napolitanke. To mu je bilo poslednje - priča skrhani otac.

- Ja istinu znam i moram je dokazati. Sve se odigralo na sto metara od mene. Dete mi je izgorelo u majici, nije imao ni zaštitno odelo. Burići sa otpadnim barutom koje je istovarao sa kolegom bili su kartonski, bez dozvole za upotrebu, pretovareni. Kako su spustili prvo bure, desila se tragedija - kaže Milovan.

On dodaje da neće odustati sve dok istina ne izađe na videlo, a vrata na koja će još pokušati da zakuca biće vrata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Ministarstvu odbrane kazali su "Blicu" da ne žele da komentarišu ovaj slučaj pošto je postupak još u toku.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu