BZNR forum
Autor Poruka

<  Upravljanje otpadom  ~  U SRBIJI IMA DO 100.000 TONA OPASNOG OTPADA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Ned Dec 03, 2017 14:06 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1122
извор: Политика, 30.11.2017.

У Србији има до 100.00 тона опасног отпада на 80 до 90 локација, речено је данас на 5. Међународном MITECO Форуму посвећен циркуларној економији под слоганом „Данас одговорно. Сутра одрживо”.

Председник MITECO, која је једна од првих и водећих компанија у Србији и региону која се бави збрињавањем индустријског и опасног отпада, Миодраг Митровић рекао је да се тачне количине не могу знати, као и да је углавом реч о отпаду у пропалим предузећима о којима нико не води рачуна.

„Према нашим подацима, у Србији постоји између 80 и 90 локација, на свакој локацији процењујемо да има 500 до 1.000 тона опасног отпада. Не зна се колико је земља контаминирана и тек треба да се изврши испитивање”, рекао је Митровић новинарима. Како каже, може се закључити да ако се рачуна да има приближно 100 локација са потенцијалних 1.000 тона можемо доћи до цифре од 100.000 тона опасног отпада.

„Још је опасније ако хоћемо да промовишемо пољопрвиреду... прво морамо ту земљу да очистимо од хемикалија. Такође, загађење осиромашеним уранијумом од бомбардовања је сада мање него што је загађеност хемикалија које су отишле у поплавама (претходнихи година) и различитим исцуривањима”, упозорио је Митровић.

Он каже да је решавање тог отпада дугорочан задатак и да би Министарство за заштиту животне средине требало бар милијарду динара из свог буџета да издвоји за решавање тог „историјског отпада”.

Према његовим речима, треба средити и друге локације, као и велика јаловишта попут РТБ-а Бор. Саветник у Привредној комори Србије Мирослав Милетић рекао је да је комора управо упутила иницијативу ресорном министарсву за животну средину са предлогом да се у 2018. издвоји новац за уклањење 'историјског отпада'.

Милетић је рекао новинарима да је реч о предузећима у реструктирирању и стечају које би требало очистити од отпада. „То је значајна количина „историјског” отпада”, навео је Милетић.

Каже да су поплаве оставиле различити отпад и да је у току идентификација свих жаришта, као и да је крајњи циљ прерада тог индустрјског отпада и да се он искористи не само за рециклажу већ и за грејање и друге видове индустрије.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Jan 29, 2018 09:51 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1122
U SRBIJI 100.000 TONA KANCEROGENOG OTPADA
Ministar: Ugroženo zdravlje cele nacije


izvor: Kurir, 29.01.2018.

Zamolili smo BIA da se uključi u rešavanje ovog problema. To je najveći zločin prema prirodi i stanovništvu, istakao je Goran Trivan

Srbija je zatrpana tonama kancerogenog i toksičnog otpada koji ugrožava zdravlje cele nacije!

U poslednje vreme sve češće smo svedoci da se diljem zemlje otkrivaju skladišta s opasnim materijama. Prave ekološke bombe su nedavno pronađene na tri lokacije u okolini Obrenovca, a Zoran Marković, vlasnik firme „Nitor trans“ je uhapšen.

Imamo samo tri u funkciji - TREBA NAM 300 SISTEMA ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Ministar Trivan je rekao da mora da se radi na podizanju svesti u celom društvu i napomenuo da je pregovaračko poglavlje 27, koje se tiče životne sredine za pregovore sa EU, najskuplje, najobimnije i najkomplikovanije.

- Moramo da krenemo od prečišćavanja otpadnih voda. Nama treba 300 sistema za preradu voda, a za sada u Srbiji rade samo tri takva sistema.

Prijavljujte bahate

Pre tri dana se iza rešetaka našao i Jovica Stepanov, vlasnik preduzeća „Step trans“, koji je zakupio prostor bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad, u kojoj je pronađeno više od 1.000 tona mogućeg toksičnog otpada. Sve ovo veoma zabrinjava, a zebnju građana deli i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. On je upravo o ovoj problematici govorio gostujući u emisiji „Da se ne lažemo“ autora Ratka Femića u video produkciji „Adrija medija grupe“.

- Verujući da u Srbiji ima opasnog otpada koji nije zbrinut na odgovarajući način, zamolili smo i BIA da se pozabavi time. Verujem da su podaci da u Srbiji ima oko 100.000 tona opasnog otpada tačni. Država radi na tome da se pronađe taj otpad i da se odgovorni kazne. Mislim da smo na dobrom putu da otkrijemo te lokacije i da u ovoj državi svi počnu da shvataju da je to upravo najveći zločin zločin prema prirodi i prema zdravlju stanovništva. Pitanje ekološke bezbednosti je pitanje zdravlja čitave nacije i budućnosti - naglasio je Goran Trivan.

On je pozvao građane Srbije da prijave ukoliko primete da neko odlaže opasan otpad, jer je to u interesu svih nas.

OSTAVLJA VELIKE POSLEDICE

Dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, kaže za Kurir da je zdrava životna sredina 60 odsto zdravlja, a da odlaganje opasnog otpada može da ostavi velike posledice:

- Postoji, recimo, kancerogeni otpad koji ide u vazduh i deluje u trenutku, a imate one koji prodiru i do vode i prave velika oštećenja. Nažalost, mi nismo vaspitani ni naučeni da poštujemo životnu sredinu i da je čuvamo. To pod hitno mora da se promeni!

Potreban novac

Osvrnuvši se na informacije da je taj opasni otpad skriven na čak 90 lokacija, ministar Trivan je istakao da je to veoma strašno.

- Zamislite koliko tu potencijalnih opasnosti ima. Nelegalno odlaganje otpada može ostaviti najozbiljnije i dramatične posledice. Ukoliko uzmete u obzir da su opasne materije najčešće kancerogene, onda se pitamo odakle toliko kancerogenih oboljenja i odakle ovoliko steriliteta. Srbija je prilično zagađena na različite načine, a jedan od najvećih problema je upravo opasan otpad - zaključio je ministar.

TRAŽIMO HITNO REŠENJE

Srbija nema centar za opasan otpad, zbog čega država plaća 1,5 evra po kilogramu otpada na ime troškova zbrinjavanja takvih materiju u EU. Za dve godine Srbija više neće moći da izvozi opasan otpad u zemlje Evropske unije, rekao je nedavno direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović:

- Srbija je odgovorna zemlja i optimista sam da ćemo ove godine dobiti rešenje za centar za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada.

Trivan je dodao da je moguće da Srbiju očistimo od komunalnog i opasnog otpada za dvadeset godina, a možda i pre, ali da je za to potreban sistem i novac.

Zaostavština socijalizma - MUČI NAS I 300.000 TONA ISTORIJSKOG OTPADA IZ FABRIKA KOJE SU U STEČAJU

Ministar Trivan istakao je i da je veliki problem istorijski otpad. Nedavno je o tom problemu govorio i Siniša Mitrović, rekavši da procene PKS govore da u Srbiji ima više od 300.000 tona takvog otpada.

- On je nastao u socijalističkom i postsocijalističkom periodu u velikim kompanijama koje su otišle u stečaj. Mi to moramo da izmestimo iz tih fabrika zbog zdravlja i bezbednosti ljudi koji žive u okruženju - ukazao je Mitrović.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu