BZNR forum
Autor Poruka

<  BZR  ~  Ponovo o članu 18, stavka 2

Jovanium
Poslao: Pet Okt 14, 2016 12:25 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
Jedan od važnijih razloga zbog kojih poslodavac prijavljuje rad svoje odvojene jedinice inspekciji 8 dana pre početka rada je taj da bi inspekcija mogla da kontroliše te radove s vremena na vreme. Ti radovi treba da traju duže od 7 radnih dana i njima prethodi obimna dokumentacija (elaborat, plan PM, anex Akta o proceni rizika, obrazac 6...itd) i druge aktivnosti koje se odnose na bezbedan rad zaposlenih.

U čemu su nejasnoće?
Ako poslodavac namerava da pošalje petoricu radnika da obave posao za 8 ili 9 radnih dana, on mora da ispoštuje sve procedure koje nalaže zakon a odnose se za rad odvojene jedinice. Ako pošalje osmoricu radnika, oni mogu isti posao obaviti za 5 ili 6 radnih dana i pri tom izbegava inspekciju i sve ostale procedure.
Obe grupe radnika radiće pod istim radnim uslovima, u istoj radnoj sredini, koristiće istu opremu za rad, biće izložena istim rizicima a zakon za grupu od 5 radnika važi a za grupu od 8 radnika ne važi.

Procena i vrednovanje rizika, vrsta opreme koja se koristi, uslovi radne sredine, obim posla i broj utrošenih sati verovatno mogu više da utiču na to kad poslodavac mora a kad ne da prijavi svoje radove inspekciji.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
VANJA
Poslao: Uto Okt 18, 2016 11:26 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Maj 2009 Poruke: 27
Nesto ste ovde pomesali kolega. U članu 18 se kaže da se prijavi početak odvojene radne jednice. To se misli na servis u drugom mestu ili drugoj lokaciji.
Ovo sto vi navodite ovo se odnosi na gradilište. To nema veze sa sa tačkom 2 člana 18.
Vi inspekciji prijaljuete da je vasa nova radna jedinicA POČELA SA RADOM NA TOJ LOKACIJI I ZA NJU PRIPREMITE DOKUMENTACIJU KOJA JE POTREBAN ZA TAJ SERVIS PRODAVNICU ILI NOVI POGON.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
milutin
Poslao: Čet Okt 20, 2016 13:24 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 22 Mar 2015 Poruke: 7 Lokacija: Brus
Verovatno je o ovome već pisano, ali nije na odmet ponoviti.
Prijava početka rada nije isto što i prijava građevinskih radova.
Zakon je u članu 18. stav 2. regulisao da se prijavljuju svi građevinski radovi iz priloga 1 Uredbe o BZR na gradilištima, bez obzira koliko traju, i da se uz prijavu radova dostavlja i Elaborat o uređenju gradilišta. Prijava ide istoj inspekciji kojoj investitor prijavljuje gradilište, pa je ovo suvišno, ali tako Zakon kaže. Što se mene tiče, suvišan je i elaborat, naročito tamo gde postoji plan preventivnih mera, ali „veži konja gde ti gazda kaže“.

Veći problem je što inspekcija traži (a i Uprava daje takva tumačenja) da se građevinski radovi prijavljuju 8 dana ranije (kao početak rada firme, ili odvojene jedinice), A TO NE PIŠE U ZAKONU. Niti u članu 18. stav 2. koji to reguliše, niti su u članu 69. tačka 19) predviđene sankcije za neprijavljivanje radova OSAM DANA RANIJE. Ovo će vam potvrditi svaki čovek koji ume da čita.

Ovaj stav, a naročito navedeno tumačenje inspekcije samo znači maltretiranje poslodavaca i stručnih lica. Zato, prijavljujte sve građevinske radove i dostavljajte elaborate kad stignete, odnosno kad početak radova bude izvestan.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
skole
Poslao: Čet Mar 15, 2018 12:05 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 22 Feb 2018 Poruke: 2
Član 18 Zakona o BZNR koliko sam razumeo kaže da poslodavac koji izvodi radove na izgradnji objekta u skladu sa propisima obavezan je da izradi propisan Elaborat o uređenju gradilišta. Interesuje me da li se za recimo kabliranje elektroenergetskog kabla u dužini od 10 m na dubini od 1 m (posao se završava za 1 dan) potrebna izrada Elaborata o uređenju gradilišta ili ne?
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
BZNR forum  ~  BZR
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu