BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  OBELEŽEN DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU U REP. SRBIJI

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Apr 30, 2018 11:38 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић честитао је свим радницима и послодавцима Дан безбедности и здравља на раду у Републици Србији и Светски дан безбедности и здравља на раду и изјавио да безбедно радно место чини запосленог задовољним, што је предуслов за већу продуктивност и успешност сваке компаније.

Министар Ђорђевић истакао је да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са социјалним партнерима обележава Дан безбедности и здравља на раду у циљу промоције безбедности и здравља на раду.

„Република Србија на челу са председником Александром Вучићем учинила је све да обезбеде што више нових радних места, истовремено показујући своју посвећеност сталном унапређењу положаја запослених. Јаке и успешне компаније су гарант за перспективније друштво, као и снажну привреду и државу. Како је војска гарант мира тако је привреда гарант просперитета, а безбедност запослених је предуслов за већи и успешнији привредни раст“, поручио је министар.

Ђорђевић је истакао да је обавеза сваког послодавца да свом запосленом обезбеди услове за безбедан и здрав рад на радном месту, јер сваки радник у Србији мора да се врати својој породици безбедан и здрав на крају радног дана.

„Смањење броја повреда на раду је циљ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од којег неће одступити ни у једном тренутку. Због тога ће Министарство и Управа за безбедност и здравље на раду бити посвећена наставку промоције безбедности и здравља на раду и унапређењу система којим се достижу највиши стандарди. Зато ћемо наставити сарадњу са послодавцима, синдикатима, запосленима, високошколским установама и удружењима на унапређењу безбедности и здравља на раду“, истакао је Ђорђевић.

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула рекла је да је улагање у безбедност и здравље на раду инвестиција која унапређује пословање и добробит запослених на раду и да ће Министарство остати посвећено даљем развоју и успостављању светских норми у овој области.

„Само заједничким радом можемо унапредити систем безбедности и здравља на раду кроз промоцију друштвене одговорности свих учесника у систему безбедности и здравља на раду у циљу развијања културе превенције безбедности и здравља на раду чиме се ствара здраво, напредно и модерно друштво, здрави запослени на здравом радном месту. То је наша обавеза и одговорност. Радимо безбедно и здраво зато што то можемо и хоћемо, а не зато што то морамо, јер је безбедност и здравље на раду вредност која нема цену“, поручила је директорка.

„Стратешки циљ Министарства јесте очување здравља радно активног становништва и унапређење безбедности и здравља на раду ради спречавања повреда на раду и професионалних болести. Зато је министар за рад господин Зоран Ђорђевић формирао радну групу за израду новог Закона о безбедности и здрављу на раду који ће бити модернији и пратити прилагођавање техничком напретку“, нагласила је Фуртула.

На манифестацији су најуспешнијим компанијама и физичким лицима додељена национална признања за изузетна постигнућа у области безбедности и здравља на раду, а према речима директорке Марине Фуртуле Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржаће састанке са награђеним компанијама, како би своја практична знања и искуства поделиле са другим заинтересованим компанијама у Републици Србији.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum