BZNR forum
Autor Poruka

<  Obuke  ~  Stručno Osposobljavanje

Nikola Simić
Poslao: Uto Jan 27, 2015 12:45 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 09 Dec 2013 Poruke: 16
Dobar dan i Srećan rad svima,

Nisam siguran da li se na ovu temu vodila polemika, ali evo prilike.

Naime pitanje je jednostavno, gde uputiti zaposlene na stručno osposobljavanje za rukovanje određenim sredstvom rada (npr. utovarivačem, ) ?

Ne pričam o teorijskom i praktičnom osposobljavanju za bezbedan rad na osnovu Zakona o BZR-u., već o stručnom osposobaljvanu koji se pominje u Pravilniku o preventivnim merama pri korišćenju opreme za rad 23-09, 123-12, i u čl.130 Pravilnika o merama i normativima zaštite na radu na oruđima za rad 18-91.

Do sada sam imao prilike vidim razna rešenja vezana za stručno osposbljavanje:

1. Narodni-Radnički Univerizteti po Beogradu, ne bi ih sada navodio, papreno naplaćuju svoje obuke i to pod uslovom da su polaznici već imali praksu, odnosno da su radili na tim poslovima, tek onda mogu pohađati obuku, koja se sastoji iz dobijanja literature i polaganje testa i to je to. A šta je sa zaposlenima koji nemaju iskustva nikakvog, a želeli bih da nauče, itd. Kada im postavim pitanje na osnovu čega se vrši obuka, oni kažu na osnovu njiovog registrovanja u Privrednom Sudu ili sl. Koliko ja znam Ministartsvo prosvete mora dati akreditaciju i dozvolu za rad bilo Privatnom ili Državnom univerzitetu ili tečaju, da bi obavljali poslove obrazovanja ?!

2. Ukoliko se kupi oprema za rad od ozbiljnijeg proizvođača, vrlo je verovatno da će isti održati obuku za korišćenje i što je u principu jako dobro i neophodno.

3. Viđao sam da sam Poslodavac obrazuje Komisiju, izradi Plan i Program obuke, osposobi zaposlene i eto Uverenja o stručnoj osopobljenosti.

4. Lica za bezbednost i Firme koje se bave ovim poslovima su takođe organizovale obuke ovog tipa i dodeljivala Uverenja o stručnoj osposobljenosti.


Čini mi se da sve gore navedene "kombinacije" padaju u vodu, nakon Mišljenja Ministarstva rada pod brojem 011-00-00054/2012-01 od 10.12.2012. godine, u kome se eksplicitno govori o tome ko može da vrši stručno osposobljavanje i da izdaje Uverenja o stručnoj osposobljenosti, a to je Ustanova koja ispunjava uslove u skladu sa propisima iz oblasti obrazovanja.

Da li u Srbiji postoji Ustanova koja posuduje sve ove uslove i koja poseduje kapacitete za obuku širokog asortimana zanimanja ili smo prinuđeni da se "snalazimo"?

Nikola Simić spec.struk.inž.elektr.
IRATA L1
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Jan 28, 2015 13:24 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Nikola,

U pravu ste. Sva ova rešenja koja ste naveli su prisutna u praksi.
Kako trenutno stvari stoje, još neko vreme ćemo se "snalaziti" jer Ministarstvo prosvete nema regulativu po kojoj bi se sprovodilo akreditovanje pravnih lica za stručno osposobljavanje.
Tako da, za sada, uverenja o stručnoj osposobljenosti mogu da daju pravna lica ili poslodavci koji imaju razvijene programe osposobljavanja, potrebne kadrove, opremu i iskustvo.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mickolli
Poslao: Uto Maj 17, 2016 14:53 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Maj 2016 Poruke: 1 Lokacija: Beograd
Pozdrav svima!

Prilično sam nov na forumu, pa me interesuje, ima li kakvih promena po pitanju stručnih osposobljavanja za korišćenje naročito opasne opreme za rad?

Negde sam načuo da sertifikat mora biti izdat od akreditovanih firmi, što pretpostavljam znači da je velika većina nas u prekršaju...
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Role80
Poslao: Pet Maj 04, 2018 13:56 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 01 Nov 2016 Poruke: 7
Poštovane kolege,

Ukoliko neko ima odgovor na pitanje modela stručnog osposobljavanja zaposllenih, odnosno da li to može da se sprovodi interno u samoj firmi(uz prethodno ispunjavanje svih neophodnih uslova-odluka, program...) ili je to isključivo u nadležnosti sertifikovanih ustanova, zamolio bih da nam svima pomogne u otklanjanju ove nedoumice.

Pozdrav svima.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Maj 07, 2018 21:23 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Poštovane kolege,

Stručno osposobljavanje zaposlenih mogu da vrše i poslodavci i ustanove, ako konkretan program po kom će vršiti osposobljavanje sertifikuju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. To konkretno znači da izrađuju plan i program koji treba da budu odobreni i dokazuju da zadovoljavaju uslove u pogledu opremljenosti, kadrova i dr.

Ukoliko su potrebne detaljnije informacije, možete postaviti konkretna pitanja i kolege iz Centra za edukaciju TEHPRO će Vam odgovoriti.

Pozdrav.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
BZNR forum  ~  Obuke
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu