BZNR forum
Autor Poruka

<  Zagađenje i zaštita voda  ~  PENA U LIMU, ASFALT U TARI

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Jun 06, 2018 09:47 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Novosti | 06. jun 2018.

NAJČISTIJE dve reke, ne samo na severu Crne Gore, već u celoj državi, Tara i Lim, na udaru su nesavesnih građana, ali i "privrednika" koji u želji za zaradom ne haju za životnu sredinu. Novi incidenti zagađenja korita zabeleženi su proteklih dana nad ovim lepoticama.

Stanovnicima Bijelog Polja, od postrojenja "Jugopetrola" u Kruševu, koje ova kompanija poodavno ne koristi, ali koja su u njenom vlasništvu, "čestitan" je Dan životne sredine, ogromnim količinama pene koja je prekrila Lim i koja je tekla duže vreme niz reku, izazivajući nelagodu kod građana, posebno kod onih koji iz ove reke zalivaju svoje njive.

- Došlo je do pucanja cevi na izlazu rezervoara u kojem je skladištena tečnost koja se koristi u slučaju gašenja požara kada na benzinskim pumpama gori gorivo, tečna maziva i slično - izjavio je ovim povodom komandir Službe zaštite i spasavanja u Bijelom Polju Milonja Rakonjac, koji je objasnio da se vodila velika borba i da je obavljeno pretakanje u drugi rezervoar ove tečnosti.

Dodatno uznemirenje građana izazvali su vatrogasci u specijalnim odelima i maskama na licu.

Iz Sportskog ribolovnog društva "Sinjavac" su saopštili da se radi o beloj nepoznatoj hemikaliji i pozvali sve nadležne inspekcije idržavne institucije da odmah reaguju u sklopu svojih nadležnosti. Oni su pozvali i agenciju za zaštitu životne sredine da se konačno uključe u problem zagađivanja reke Lim, koja je na području Bijelog Polja najugroženija zbog izlivanja ogromnih količina krvi iz nekoliko klanica, ali i zbog besomučnog vađenja peska i šljunka iz njenog korita.

- Evidentirali smo da iz tri velike šahte izlazi nepoznata hemikalija bele boje. Bila je penasta i izlivala se u privatna imanja i dalje u Lim. Takođe, smo primetili veliku cev koja je uključena direktno u Lim, iz koje je izlazila u velikoj količini ova hemikalija - opisuje poslednji teški ekološki incident predsednik Sportskog ribolovnog društva "Sinjavac" Ismet Softić.

Iz NVO "Euromost" su saopštili da je ovo još jedna velika ekološka kastrofa za Lim i da je potrebno odmah uraditi analizu vode, da bi se ustanovilo o kakvoj hemikaliji se radi i koliko je ona opasna za riblji fond, a i za samo građanstvo koje koristi Lim za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

I TARA NA UDARU

Istovremno sa incidentom u Bijelom Polju na portalu "Podgorički vremeplov", objavljen je video zapis na kome se vidi kako kamion jedne firme, koji se preprečio preko magistrale Mojkovac - Kolašin u Taru sipa asfalt! Zasada nekažnjeno, baš kao što i neimari koji grade pripremne puteve u blizini trase autoputa Bar - Mateševo - Boljare, nekažnjeno istovaraju otpad i cement.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu