BZNR forum
Autor Poruka

<  Vanredne situacije  ~  VEŽBAJU SPASAVANJE POVREĐENIH IZ RUŠEVINA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Jun 12, 2018 11:50 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Novosti, 12. jun 2018.

PREMA instrukcijama i pod budnim okom trenera Adama Igora iz Vatrogasno-spasilačke brigade u Novom Sadu, Specijalizovana jedinica civilne zaštite za spasavanje iz ruševina je u ponedeljak u bivšem objektu "Centroslavija-hladnjače" uvežbavala spasavanje.

Iznad ruševine dubine osam metara, najpre su postavljeni tronožac i sistem sa dve koturače i tri užeta, pomoću kojih je spasilac spušten dole, kako bi stigao do povređenog, a zatim ga izvukao na bezbedno.

- Mora da postoji dvostruka bezbednost - objašnjavao je iskusni vatrogasac, spasilac Igor. - Spasilac mora biti bezbedan da bi se sigurno spustio, pomogao osobi u nevolji i uspeo da je izvuče.

Aleksandar Vladuljević, diplomirani pravnik, član Specijalizovane jedinice, kaže da su im ovakvi treninzi veoma važni, jer nauče kako da pomognu u realnim situacijama, ukoliko zatreba.

I Ilija Bašica, inače grafički inženjer, kaže da su svi treninzi koje su imali prethodnih godina značajni, jer osim što su naučili da koriste modernu opremu za spasavanje, obučeni su da i improvizuju, kada situacija to iziskuje i da koriste ono što zateknu na terenu.

- Naučili smo tehnike iznošenja ranjenih i povređenih, kao i evakuaciju - predočava naš sagovornik. - Razvijamo i timski rad, što je za spasioce izuzetno važno.

PODRŠKA KAD DRUGI ZATAJE

DRAGAN Cvjetićanin, načelnik Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, istakao je da se četa za spasavanje iz ruševina angažuje u slučajevima kada redovna služba to nije u mogućnosti.

- S obzirom na to da su klimatske promene sve vidljivije, veliki je značaj ove jedinice da bude obučena za pružanje podrške spasiocima.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu