BZNR Forum Index
Author Message

<  Izvođenje radova na gradilištu  ~  U RS STRADALO 6 RADNIKA NA GRAĐEVINI

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Sep 03, 2018 12:37 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 03. septembar 2018.

U PRVIH osam meseci 2018. godine na gradilištima u Republici Srpskoj poginula su šestorica radnika na građevinskim objektima. Najkobniji je do sada bio avgust u kojem su stradala čak četiri građevinca, od čega su trojica život izgubila padom sa visine i u sumnjivim bezbednosnih uslovima za rad, dok je jedan stradao od strujnog udara.

U Inspektoratu Republike Srpske su, povodom učestalosti nesreća na visokorizičnim radnim mestima, a posebno gradilištima, već preduzeli neophodne mere, a pre svega kampanju "Gradimo bezbedno - radimo bez rizika", te se nadaju da do sličnih tragedija više neće doći.

- Svakodnevnim preventivnim radom na terenu preduzima se niz mera kako bi se osigurali radnicima u Republici Srpskoj bezbedni uslovi za rad, dok se edukativnim delovanjem nastoje upoznati zaposleni sa njihovim pravima, obavezama i načinom na koji mogu zaštititi ista. Kampanja je prvenstveno bila usmerena prema malim i srednjim poslovnim subjektima u oblasti građevinarstva. Od planiranih 400 zaposlenih edukativnom kampanjom obuhvaćeno je bilo više od 480 radnika - istakla je, za "Novosti", portparol Republičkog inpektorata RS Dušanka Makivić.

Jedna od takvih nesreća se dogodila u četvrtak uveče kada je stradao 50-godišnji Radenko Obradović iz Kneževa, poslovođa preduzeća "Maksmara" iz Banjaluke. Obradović je život izgubio nakon što je pao sa skele visoke 10 metara prilikom postavljanja staklenih ploča na objekat "Delta sitija" u Banjaluci.

RIZIČNO

PREMA podacima Inspektorata RS, u prošloj godini smrtno je stradalo osam radnika, dok je njih 87 teško povređeno. Kao najrizičnije delatnosti izdvajaju se građevinarstvo, te šumarstvo i drvna industrija.

- Nadležni inspektor je, odmah po saznanju da se dogodila nesreća, izašao na teren. Kontrola je u toku, a više informacija imaćemo u toku sledeće sedmice, nakon što inspektor utvrdi da li su na gradilištu bile provedene sve zakonom propisane mere zaštite na radu - dodala je Dušanka Makivić.

Inače, trenutnim zakonima poslodavac je dužan da organizuje poslove zaštite na radu, da periodično vrši pregled sredstava rada i opreme, obezbedi upotrebnu dozvolu za sredstva rada i opremu, osposobi radnike za bezbedan i zdrav rad, izradi te izvrši reviziju akta o proceni rizika, da obezbedi sistematski pregled radnika i drugo, napomenuli su iz Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu RS.

Podsetimo, početkom meseca dva radnika preduzeća "Led projekt" poginula su u nesreći koja se dogodila na gradilištu u banjalučkom naselju Novi Borik. Stradali su tada Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52), obojica iz Čelinca. Inspektori rada su nakon tragedije, koja se dogodila trećeg avgusta, utvrdili da gradilište na kojem su poginuli Topić i Kostić nije bilo obezbeđeno za siguran rad.

Samo šest dana nakon toga u Donjim Kadinjanima, kod Laktaša, prilikom izgradnje bazena poginuo je dvadesetdvogodišnji Mirsad Redžić, radnik firme "Vodovel bazeni" iz Cazina. Redžić je stradao usled strujnog udara, koji je najverovatnije izazvala pumpa za vodu.

OBAVEZNA REGULATIVA

- MINISTARSTVO je tu oblast regulisalo kroz zakon i pravilnike i to Zakonom o zaštiti na radu kojim je regulisana opšta obaveza poslodavca kroz preventivne mere kad je u pitanju bezbednost i zdravlje na radu, između ostalog i rad u građevinarstvu. Radnik na pomenutom radnom mestu, između ostalog ima obavezu da koristi zaštitni opasač za rad na skelama, montaži već proizvedenih građevinskih elemenata na visini i rad na stubovima, kao i ostalu zaštitnu opremu celog tela - izjavila je, za "Novosti", Maja Radetić, portparol Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu Republike Srpske.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum