BZNR forum
Autor Poruka

<  Inspekcija rada  ~  NIKO NIJE KRIVIČNO ODGOVARAO ZA SMRT 39 RADNIKA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Ned Nov 04, 2018 14:03 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Izvor: N1, 01.11.2018.

Od početka godine je u Srbiji na radnom mestu stradala 41 osoba, a cele prošle godine je radeći stradalo 39 ljudi, piše Danas.

Najviše tragedija bilo je na građevini, čak deset, devetoro poginulih radilo je u industriji metala, ali ni za jednu od tih pogibija niko nije odgovoarao, piše ovaj list.

"Samo je jedan poslodavac prošle godine kažnjen maksimalnom kaznom od milion dinara za ugrožavanje bezbednosti na radu, ali niko nije odgovarao po krivičnim prijavama inspekcije za rad za smrt nekog od 39 nastradalih na javnom mestu", rekla je Marina Furtula, direktorka Uprave za bezbednost na radu.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović upozorava na to da je u poslednjih 12 godina čak 440 radnika u Srbiji izgubilo život na radnom mestu.

Ona je istakla kako su dobro montirane skele na gradilištima u Beogradu "više izuzetak nego pravilo" i osim na poslodavce, apelovala je i na sudsto da predmete koji se tiču smrti radnika rešavaju u zakonskom roku.

Za smrt radnika je uvek neko odgovoran, želimo da utvrdimo odgovornost, dodala je, uz konstataciju da prekršajne prijave najčešće zastarevaju.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović kaže da su kazne male, ali naglašava da je problem u tome što se slučajevi ne rešavaju, tako da imamo 47 odsto onih koji zastare i tako nikad ne budu rešeni. On je dodao da je inspekcija ove godina uradila 15.000 više nadzora nego prošle, kao i 31 odsto više kontrole statusa.

Od početka godine, kako je preneo, utvrdili su da je bilo oko 22.000 radnika koji su radili na crno. "Od toga više od 21.000 je zasnovalo radni odnos nakon toga, čime smo budžet dopunili sa dve milijarde dinara", kaže Đurović.

Predsednica sindikata putara Sonja Vukanović upitala je kako je moguće da poslodavac koji ne uplaćuje doprinose radnicima, koji krši sve moguće propise, radnička prava, ne odrađuje poslove kako treba - i dalje učestvuje na konkursima i dobija posao. Ona je podsetila i na to da je šest radnika stradalo radeći na Koridoru 10, ali da za to niko nije odgovarao. Dodala je da su to, uglavnom, bili radnici na crno i da njihove porodice nisu obeštećene.

Ministar rada Zoran Đorđević je rekao da je svaki izgubljeni život za njega poraz, i najavio da će to Ministarstvo "redovno javno objavljivati svaki incident koji se dogodi, dok će poslodavci za koje se utvrdi odgovornost snositi prekršajnu i krivičnu odgovornost".
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu