BZNR Forum Index
Author Message

<  Inspekcija rada  ~  NIKO NIJE KRIVIČNO ODGOVARAO ZA SMRT 39 RADNIKA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Sun Nov 04, 2018 14:03 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: N1, 01.11.2018.

Od početka godine je u Srbiji na radnom mestu stradala 41 osoba, a cele prošle godine je radeći stradalo 39 ljudi, piše Danas.

Najviše tragedija bilo je na građevini, čak deset, devetoro poginulih radilo je u industriji metala, ali ni za jednu od tih pogibija niko nije odgovoarao, piše ovaj list.

"Samo je jedan poslodavac prošle godine kažnjen maksimalnom kaznom od milion dinara za ugrožavanje bezbednosti na radu, ali niko nije odgovarao po krivičnim prijavama inspekcije za rad za smrt nekog od 39 nastradalih na javnom mestu", rekla je Marina Furtula, direktorka Uprave za bezbednost na radu.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović upozorava na to da je u poslednjih 12 godina čak 440 radnika u Srbiji izgubilo život na radnom mestu.

Ona je istakla kako su dobro montirane skele na gradilištima u Beogradu "više izuzetak nego pravilo" i osim na poslodavce, apelovala je i na sudsto da predmete koji se tiču smrti radnika rešavaju u zakonskom roku.

Za smrt radnika je uvek neko odgovoran, želimo da utvrdimo odgovornost, dodala je, uz konstataciju da prekršajne prijave najčešće zastarevaju.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović kaže da su kazne male, ali naglašava da je problem u tome što se slučajevi ne rešavaju, tako da imamo 47 odsto onih koji zastare i tako nikad ne budu rešeni. On je dodao da je inspekcija ove godina uradila 15.000 više nadzora nego prošle, kao i 31 odsto više kontrole statusa.

Od početka godine, kako je preneo, utvrdili su da je bilo oko 22.000 radnika koji su radili na crno. "Od toga više od 21.000 je zasnovalo radni odnos nakon toga, čime smo budžet dopunili sa dve milijarde dinara", kaže Đurović.

Predsednica sindikata putara Sonja Vukanović upitala je kako je moguće da poslodavac koji ne uplaćuje doprinose radnicima, koji krši sve moguće propise, radnička prava, ne odrađuje poslove kako treba - i dalje učestvuje na konkursima i dobija posao. Ona je podsetila i na to da je šest radnika stradalo radeći na Koridoru 10, ali da za to niko nije odgovarao. Dodala je da su to, uglavnom, bili radnici na crno i da njihove porodice nisu obeštećene.

Ministar rada Zoran Đorđević je rekao da je svaki izgubljeni život za njega poraz, i najavio da će to Ministarstvo "redovno javno objavljivati svaki incident koji se dogodi, dok će poslodavci za koje se utvrdi odgovornost snositi prekršajnu i krivičnu odgovornost".
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum