BZNR Forum Index
Author Message

<  Primeri loše prakse  ~  PAO NA RADNOM MESTU, PA NAKON DVE NEDELJE U KOMI, PREMINUO

NikolaD
Posted: Fri Sep 27, 2019 11:25 Reply with quote
Joined: 09 Sep 2019 Posts: 186
Izvor "N1"

Marko Kosovac iz Kraljeva, preminuo je posle skoro dve nedelje provedene u komi u KBC Kragujevac. Marko je 9. septembra, u toku radnog radnog vremena, pao sa traktorske prikolice JKP "Čistoća", dok je u nju slagao pokošenu travu iz parka.

Medjutim, iako je izgubljen jedan mlad život, ovaj slučaj je dospeo u žižu javnosti, zbog potpuno neuobičajenog razloga. Naime, u trenucima dok su se lekari borili za Markov život, njegov Ugovor o radu koji je imao sa tim javnim preduzećem je raskinut!

"Oni su njemu 9-og raskinuli Ugovor i odjavili ga sa socijalnog. Mene su pozvali posle nekoliko dana, i rekli da se snalazim, da detetu obezbedim socijalno je l su ga oni odjavili"- rekao je Pavle Kosovac, otac nesrećno stradalog Marka.

Marko je zbog povrede glave, koju je zadobio na radnom mestu prilikom pada sa traktorske prikolice, sve vreme proveo u komi. Nekoliko dana nakon Markove povrede, iz "Čistoće" je na kućnu adresu stiglo rešenje o raskidu Ugovora. Ivica Bogojević direktor JKP "Čistoća" rekao je da Kosovac nije dobio otkaz, već da je zbog vrste ugovora koji je Marko imao sa JKP, on po automatizmu raskinut,

"Radnik je bio angažovan na 4 meseca preko konkursa o javnim radovima koji je sprovela NSZ. Reč je o Ugovorima o privremeno-povremenim poslovima, koji se po automatizmu raskidaju kada radnik ne dođe na posao. Pravna služba je od 9-og pa do 13-od septembra, čekala da nam Nacionalna služba za zapošljavanje da mišljenje šta da radimo. Nismo imali pravnog osnova da nastavimo saradnju, jer bi u suprotnom bii u problemu sa Zakonom"- navodi se u odgovoru JKP "Čistoća"

Inspekcija rada je po službenoj dužnosti, nakon što je Marko preminuo, bila u "Čistoći". Međutim, izveštaj koji su sačinili još uvek nije dostupan javnosti.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum