BZNR Forum Index
Author Message

<  BZR  ~  BEZBEDNOST NA RADU, INVESTICIJA A NE TROŠAK

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Oct 19, 2015 13:15 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
PTC, 18. ОКТ 2015.

Сваке године у Србији око 30 људи изгуби живот на радном месту. Хиљаде њих се лакше или теже повреди, а радници криве несавесне послодавце и државу која их не контролише. Најављене измене Закона о безбедности и здрављу на раду требало би да натерају послодавце да се придржавају прописа, али и да поведу рачуна о превентивним мерама и обуци запослених.

Радника на ризичним пословима без заштитне опреме и стручног оспособљавања највише је у грађевини. Зато не чуди што се 73 одсто незгода и смртних повреда догађа баш у тој области, а одговорност је, кажу у синдикату, пре свега на послодавцима који нерадо издвајају новац за обуку и средства за безбедност на раду. То чини тек сваки пети.

"Далеко већи број послодаваца се односе као да то нису њихови суграђани, њихови сународници, као да нису њихови радници који доприносе да на неки начин остваре неки главни интерес због ког отварају предузећа, а то је профит. Једноставно желе да се брзо заврши посао", истиче Душан Вуковић из Самосталног синдиката грађевинара Србије.

Последњих година евидентирано је мање повреда, али бројке на папиру, објашњавају упућени, не поклапају се са стањем на терену.

"Врло често се дешава да послодавац постигне договор са повређеним и да се то не бележи", каже Александар Миловановић из Института за медицину рада "Др Драгомир Карајовић".

Поред грађевине, најризичнији послови су, мерено бројем повреда и погинулих, они у пољопривреди и саобраћају. Мерено нивоом стреса, најтеже је хирурзима, новинарима, банкарским службеницима, а закон, међутим, стрес не препознаје као професионалну болест.

"Један случај само, судска пресуда је да је стрес узрок повреде на раду управо зато што је поштара напао криминалац, узео паре, човек је био три месеца на психијатријској клиници и то јесте повреда на раду као узрок стварно тај стрес што је он доживео. У другим случајевима, стрес је тешко доказив", објашањава Вера Божић Трефалт из Управе за безбедност и здравља на раду.

Осим што утиче на квалитет посла, стрес оставља трајне последице.

"Неко реагује попуштањем пажње, поремећајима у психичкој сфери, неко иде у депресију. Некоме се то манифестује органским променама које су везане са централним нервним системом, појављују се и кожне болести", каже Александар Миловановић из Института за медицину рада "Др Драгомир Карајовић".

На губитку нису само радници. Процењује се да привреда годишње изгуби око четири одсто бруто домаћег производа због смањене продуктивности коју изазивају повреде и професионалне болести. Стручњаци упозоравају да ниједан пропис то неће исправити док послодавци не схвате да улагање у мере безбедности и здравља на раду нису трошак већ инвестиција.
View user's profile Send private message
JovanovicGradnja
Posted: Thu Nov 07, 2019 16:49 Reply with quote
Joined: 07 Nov 2019 Posts: 1 Location: Belgrade
Potrebna nam je firma koja će za nas uraditi procenu rizika o bezbednosti na radu, šta mi savetujete?

Našla sam ovo https://www.daibau.rs/previ_doo_subotica
Kakva iskustva imate sa njima?

Hvana unapred!
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Nov 19, 2019 10:57 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
JovanovicGradnja,

TEHPRO d.o.o. ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti. Uradili smo procenu rizika sa aspekta BZR za brojne klijente u različitim delatnostima, a radimo i dalje.

Možete na office@tehpro.rs uputiti zahtev za ponudu.

Pozdrav.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum