BZNR forum
Autor Poruka

<  Druga pitanja ZŽS  ~  Zagađeni vazduh skraćuje život

galamic
Poslao: Pon Maj 24, 2010 16:03 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Udisanje zagađenog vazduha može da skrati životni vek za čak devet (9) godina, upozorili su britanski istraživači iz Odbora za životnu sredinu. Šestomesečno istraživanje koje su sproveli pokazalo je da svake godine zbog zagađenog vazduha, pre vremena umre više od 50.000 ljudi.
Previsoka cena za ljude koji žive u velikim gradovima, istakao je predsedavajući Odbora Tim Perkins, uz upozorenje da se VEOMA MALO čini na otklanjanju zagađenja vazduha, u odnosu na kampanje koje se vode za smanjenje pušenja, konzumiranja alkohola ili problema vezanih za gojaznost. On je apelovao da se pod hitno treba nešto preduzeti da bi se sačuvali ljudski životi. Exclamation Exclamation Exclamation
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
galamic
Poslao: Pon Jun 28, 2010 11:46 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
OSVEŽIVAČI VAZDUHA I RIZIK PO PLUĆA

Osveživači vazduha mogu da ugroze pluća. Za prijatne mirise u stanu, radnim i drugim prostorima plaćamo skupu venu. Novo istraživane pokazalo je da mnogi osveživači vazduha i sredstva za čišćenje mogu da smanje funkciju pluća. Za to je odgovorna hemikalija poznata pod nazivom 1,4 dihlorobenzen (1,4 DCB). Najbolji način da se zaštitite jeste izbegavanje proizvoda koji sadrže tu hemikaliju, posebno u blizini dece koja pate od asme ili drugih problema disajnih puteva - kaže za časopis dr Stefani London, rukovodilac istraživanja.

Odranije je poznato da osveživači vazduha sadrže hemikalije koje mogu da izazovu nervozu i galvobolju. Srećom, postoje i neškodljivi načini osvežavanja prostora. Osim redovnog provetravanja prostora, možete u sobu da postavite posudicu napunjenu sodom bikarobonom.
Question Exclamation
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
galamic
Poslao: Čet Jul 15, 2010 10:08 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Zagađenost vazduha u Beogradu

Beograd je po stepenu zagađenosti vazduha, prema istraživanju koje je obuhvatilo 30 najvećih gradova Evrope, na 27. mestu, izjavila je predstavnica Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Vesna Đorđević. Ona je istakla da zaštita životne sredine i vazduha nije više samo briga zakonske regulative, već moralna obaveza svih Beograđana.
Exclamation
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
galamic
Poslao: Čet Jul 15, 2010 10:11 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Budućnost je počela

I pored zakonskih normi, koje nalažu adekvatno čišćenje ventilacionih uređaja u javnim ustanovama i objektima, ovi sistemi često nisu adekvatno održavani. A vazduh koji struji kroz ventilacione sisteme i klima uređaje je zbog vlažnosti i temperature pogodna sredina za razvoj plesni, virusa i bakterija, koji nepovoljno utiču na zdravlje ljudi – rečeno je na juučerašnjoj konferenciji za novinare u preduzeću ''Dimničar''.

Stručnjaci upozoravaju da neadekvatno održavanaje klimatizacije povećeva rizik od respiratornih oboljenja.

Direktor ove firme Dragan Vučković ponovio je apel da se ventilacije redovno čiste, naglašavajući da je održavanje instalacija sada olakšano uz pomoć savremenog robota. ''Dimničar'' nudi robote za čišćenje ventilacionih sistema.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
galamic
Poslao: Čet Jul 15, 2010 22:09 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 17 Avg 2008 Poruke: 1572 Lokacija: Beograd
Ministri zemalja EU o zagađenju

Zagađenje u atmosferi je sve veće

Ministri za energetiku i zaštitu životne sredine iz Britanije, Nemačke i Francuske pozvali su Evropsku uniju da uvede ambicioznije ciljeve na planu smanjenja količine štetnih gasova koji se ispuštaju u atmosferu.

EU je postavila sebi obavezu da smanji količinu štetnih gasova za 20 odsto, dok ministri kažu da smanjenje treba da bude 30 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Ministri Kris Hjun, Norbert Rotgen i Žan-Luj Borlo u tekstu objavljenom u Fajnenšel tajmsu zalažu se za veće smanjenje štetnih gasova u atmosferi u Evropi.

To je neophodno, kako navode, da bi EU bila konkurentna Kini, Japanu i SAD u stvaranju sveta sa manje zagađenom atmosferom.

Ministri smatraju i da bi smanjenje od 30 odsto kao cilj podstaklo inovacije i akcije u tom pravcu.

Baroso o odnosima EU i SAD

Predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Baroso u međuvremenu je izjavio da potencijal u odnosima EU i SAD "nisu iskorišćeni do kraja".

Žoze Manuel Baroso govoreći za londonski Tajms, predsednik EK je rekao da postoji opasnost da period Obamine administracije, koji je počeo pre godinu i po dana, bude "propuštena prilika".

On je naglasio da postoji bojazan da taj period ostane u senci razlika u odnosu dve strane prema svetskoj ekonomskoj krizi, klimatskim promenama i reformi sistema svetske trgovine.

Baroso je rekao i da je evro "delovao kao pilula za spavanje", jer je kako kaže "uljuljkao" neke zemlje tako da su stekle lažan osećaj ekonomskog poverenja i neosnovano verovale da su im razvoj i blagostanje zagarantovani. Idea
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu