BZNR Forum Index
Author Message

<  Druga pitanja ZOP  ~  Organi drzavne uprave i subjekti ZOP - problemi !!!?

galamic
Posted: Fri Jul 20, 2012 13:29 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Танјуг, 20.јул 2012. године

Пожари у БиХ, најтеже у Требињу

БАЊАЛУКА-САРАЈЕВО - У Босни и Херцеговини букти неколико десетина пожара, а најтежа ситуација у Требињу, Томиславграду и Коњицу.

Пожари се гасе хеликоптерима Оружаних снага БиХ чији капацитет, међутим, није довољан.

Ниски шумски пожар, који је пре два дана избио у брдима изнад Сребренице, није угашен, нити локализован, али је заустављено његово ширење и делимично је под контролом на делу приступачног и неминираног терена, рекао је дежурни у Штабу цивилне заштите ове општине, Хасудин Мустафић.

Мустафић каже да се пожар полако шири минираним тереном према селу Залазје. Ватрогасци и радници сребреничког Шумског газдинства 'Дрина' су на терену. Пожар се шири и према Сребреници и захватио је једну минирану котлину на више од два километра од насеља, где се прошле ноћи чуло више експлозија, али, срећом, нико није повријеђен, саопштио је Мустафић. Он је нагласио да се на том терену, да би се заштитили људски животи, ништа не ради, а да се и даље ширење пожара обуздава тамо где је то могуће.

Републичка управа цивилне заштите саопштила је да су активни пожари у рејону Леотара, Љубомира, Дужи и Пијавица, док је угашен пожар на Волујцу, а током дана очекује се помоћ хеликоптера Оружаних снага БиХ.

У Федерацији, најалармантнија ситуација у Коњицу у којем су угрожени мештани неколико села.

„Тренутно нам помаже ЕУФОР-ов хеликоптер који гаси пожаре изнад Главатичева. У мају су нам у помоћ стигла два канадера. Да их није било тих дана изнад Коњица, велика би нас несрећа задесила. Очекујемо како ће нам канадери из Хрватске и ових дана доћи у помоћ”, каже за портал Клиx.ба Решад Бутуровић, помоћник начелника за Цивилну заштиту Коњица.

Бутуровић као и многи грађани огорчени су чињеницом да БиХ до сада није била у стању да купи бар један канадер или „Ертрактор”.

Слична ситуација је и на подручју Томиславграда, односно Кантона 10. Иако мјештани још увек нису угрожени пожаром, нико не гарантује да се то неће десити у току ноћи или у наредним данима.

Напомена: Добром, квалитетном - стручном и свеобухватном анализом стања у области безбедности и заштите од пожара, као и броја пожара (наравно, укључујући анализу броја људских жртава и величине материјалне штете у пожарима) у земљи и окружењу, уз учешће свих субјеката заштите од пожара и других заинтересованих правних и физичких лица, на челу са представницима надлежних државних органа, пре свега МУП и МО РС, мора се утврдити пут којим треба ићи до успопстављања система безбедности од пожара у свим областима друштвеног живота и рада и примену Стратегије ЗОП и Стратегије о ванредним ситуацијама у пуном њиховом облику примене ...


Last edited by galamic on Thu Aug 30, 2012 12:51; edited 3 times in total
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Fri Jul 20, 2012 13:31 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Пожари стигли до предграђа Атине, ватра под контром
АТИНА - Пожари у Грчкој проширили су се до предграђа Атине, али званичници тврде да је ватра стављена под контролу и да нема повређених.

Пожар, подстакнут снажним ветром, захватио је кровове пет кућа у Кератеји, југоисточном предграђу грчке престонице, чији су становници евакуисани.

Са ватреном стихијом бориле су се десетине ватрогасаца, користећи 35 ватрогасних возила, пет авиона и два хеликоптера.

Поред тога, шумски пожар на југу Пелопонеза шири се већ други дан без контроле, иако је изгледа слабљењу.

Грчка се редовно суочава са пожарима у летњим месецима.

У Грчкој су још у свежем сећању разорни пожари из 2007. године, у којима је страдало 65 људи, спаљене хиљаде хектара шуме и обрадивих површина, уништена читава села и угрожени археолошки локалитети.

Танјуг
објављено: 20/07/2012
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Mon Jul 23, 2012 08:38 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
U gašenju požara u Portugalu poginula žena vatrogasac

Tanjug | 22. 07. 2012. - 00:29h |

Jedna pripadnica vatrogasne službe Portugala je poginula juèe, a još sedam vatrogasaca je povreðeno u gašenju požara koji veæ tri dana bukte u toj zemlji.

Smrtni sluèaj se dogodio u saobraæajnoj nesreæi u Abrantesu, dok su vatrogasci žurili da ugase šumski požar u ovoj centralnoj oblasti.

U drugom incidentu u popularnoj turistièkoj regiji Algarve, na jugu zemlje, šestoro vatrogasaca je lakše povreðeno, saopštili su zvaniènici.

Više od 1.000 vatrogasaca i spasilaca uz pomoæ specijalnih helikoptera i aviona bore se da ugase požare koji se šire podstaknuti vrelim i jakim vetrovima.

Vatra koja bukti od srede na jugu zemlje zahvatila je 5.000 hektara šume i progutala pet kuæa u blizini grada Tavira, istoèno od Faroa, glavnog grada Algarve, ali je sada pod kontrolom.

U gašenju požara je angažovano 250 vatrogasnih kamiona, èetiri helikoptera i èetiri aviona. Šumski požari besne i na popularnom turistièkom ostrvu Madeira, kao i drugde u regionu, u Španiji i na Kanarskim ostrvima.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Mon Jul 23, 2012 08:40 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Ne preti širenje požara na teritoriju Srbije
Tanjug. | 22. 07. 2012. - 21:46h |

Požar na severu Crne Gore je lokalizovan i trenutno ne preti da se proširi i na podruèje opštine Prijepolje u Srbiji, rekao je veèeras Tanjugu Dragan Donèevski iz Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije.

On je istakao da je požar pretio da se sa teritorije Crne Gore, odnosno opštine Pljevlja proširi na teritoriju opštine Prijepolje i da su tražili, a onda i dobili odobrenje da se prikljuèe kolegama iz Crne Gore u gašenju požara kako se on ne bi proširio na teritoriju Srbije na kojoj se nalazi šuma.

Prema reèima Donèevskog, požar na Kamenoj gori je pod kontrolom, a u gašenju uèestvuje 45 vatrogasaca iz Srbije sa 14 vozila.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Mon Jul 23, 2012 08:44 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Detonacije iz miniranog podruèja iznad Srebrenice koje je zahvatio požar
Srna, Beta | 21. 07. 2012. - 19:43h |

Niski šumski požar, koji je pre tri dana izbio u rejonu Divljakinje iznad Srebrenice, polako se širi kroz minirani šumski kompleks odakle se povremeno èuju detonacije, kažu srebrenièki vatrogasci.

Vatrogasci istièu da mirno vreme, bez vetra, usporava širenje požara kroz miniranu šumu. Vatra se polako proširuje istoèno prema selu Zalazje i zapadno prema Srebrenici, ali je još daleko od naselja.

Težak, nepristupaèan teren i minska polja onemoguæavaju da se spreèi širenje požara od kog se diže gusti beli dim i prekriva deo srebrenièke kotline.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice i radnici Šumskog gazdinstva "Drina" dežuraju na terenu i prate stanje požarišta i širenje požara.

U Opštinskom štabu Civilne zaštite kažu da stanje nije kritièno i da se nadaju da æe prognoze meteorologa biti taène te da æe kiša ugasiti vatru.

Istièu da vatru može ugasiti samo kiša ili intervencija iz vazduha, buduæi da zbog nepristupaènosti terena i zaostalih mina nema drugog naèina za gašenje.


U Hrvatskoj izbila dva požara

U Hrvatskoj su danas popodne izbila dva požara u èijem je gašenju pomogla i vojska. Prvi požar zahvatio je borovu šumu izmedu Topola i Štedrice, saopštila je Državna uprava za zaštitu i spasavanje.

U gašenju požara uèestvovali su lokalni vatrogasci i èetiri aviona za gašenje požara Oružanih snaga Hrvatske.

Drugi požar izbio je kod mesta Krnjeuve u Ðevrskama, a u njemu gore trava i nisko rastinje.

Vojska je kao pomoæ lokalnim vatrogascima poslala jedan helikopter za gašenje požara.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Mon Jul 23, 2012 08:47 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Požari u Španiji odneli tri žrtve
Tanjug, | 22. 07. 2012. - 19:12h 22:33h |

Tri osobe su poginule danas u požarima na severoistoku Španije, gde su hiljade stanovnika blokirane u svojim domovima pošto se vatra duž granice sa Francuskom otela kontroli.

- Tri lica su poginula. Izgleda su bili okruženi vatrom i iz nepoznatih razloga pokušali su da doðu do mora - izjavila je portparolka ministarstva unustrašnjih poslova provincije Katalonije.

Kako javlja AFP, u vatri koja je potpomognuta snažnim vetrom izbila kod gradiæa La Honkera, povreðene su èetiri osobe.

Do sada je uništen biljni pokrivaè na površini od oko 1.000 hektara, saopštila je vlada provincije Katalonije.

- Vatra je izbila naglo, zbog èega ju je bilo teško staviti je pod kontrolu - rekao je katalonski ministar unutašnjih poslova Felip Puig.

Prema njegovim reèima, oko 80 vatrogasnih ekipa poslato je da gasi požar, koji jaèa zbog niske vlažnosti vazuha i vetra koji duva brzinom od 90 km na sat.

- Zbog jaèine vetra, osam aviona upuæenih u tu oblast nisu mogli da izbace vodu na plamenove - navodi se u saopštenju provincijske vlade.

Vatrogasci su naredili stanovnicima devet gradiæa, u kojima živi oko 7.000 ljudi, da ostanu u svojim kuæama i da zatvore vrata i prozore.

Policija je saopštila da su evakuisane 93 osobe, od kojih 74 dece iz deèijeg kampa Sant Kliment Sesebes, i odvedene u obližnju vojnu bazu.

Više saobraæajnica i autoputeva u tom delu Španije je zatvoreno, ukljuèujuæi onaj koji povezuje Figeras sa Perpinjanom u Francuskoj.

U Španiji je zbog tog požara oko 4.000 ljudi ostalo bez struje.

Španiji trenutno preti veæi rizik od požara nego inaèe, jer je ovo toplo leto došlo posle najsušnije zime u toj zemlji u poslednjih 70 godina.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Mon Jul 23, 2012 16:37 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Vatrena stihija: Vatrogasci odbranili Selce, požar prijeti Novom Vinodolskom, turisti bježe u panici!
HRT, Novi Vinodolski, 23.07.2012., 10:07
Autor:B.V.

Velik požar izbio je iznad mjesta Bribir, a zbog snažne bure spustio se prema Selcu i Novom Vinodolskom! Vatrogasci su obranili Selce, no bura je sve jaèa!

Požar je buknuo oko 8:40 sati na predjelu Barbara, nedaleko Bribira, a zbog jake bure požar se proširio prema Selcu i Novom Vinodolskom. Stanovnici Selca ostali su bez struje. Zbog teške situacije u Rijeku su se uputili ravnatelj DUZS-a Jadran Periniæ i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucakoviæ.

Požar gasi više od 150 vatrogasaca iz mnogih središta Primorsko-goranske županije, doznaje se od predsjednika Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Hinka Mancea.

Dim je nošen vjetrom prekrio turistièko mjesto Selce, odakle su evakuisani gosti iz Autokampa 'Selce' (crikvenièki Jadran) i odmarališta Hrvatskoga crvenog krista te iz Kampa 'Club Adriatic', takoðe na jugoistoènom dijelu Selca.

Iz Autokampa 'Selce' evakuisano je svih hiljadu gostiju, uglavnom Slovenaca i Austrijanaca, te 400 gostiju iz Kampa 'Club Adriatic' u kojem je bilo 470 turista.

Nošena jakom burom vatra se širi prema zapadu, a vatrogasci postavljaju liniju odbrane kako bi zaštitili naselja. Bura koja mijenja smjer je toliko jaka da onemoguæava djelovanje vazdušnih snaga.

Zbog bure je zabranjen promet za sva vozila, osim osobna, a kasnije nakon što je bura spustila dim na magistralu, promet je u potpunosti zabranjen.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Mon Jul 23, 2012 16:46 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Veliki požar kod Mošæenièke Drage: Poginuo vatrogasac!
Opatija, 23.07.2012., 08:52
Autor:B.V.

Veliki požar koji je jutros oko 4,35 sati buknuo u Mošæenièkoj Dragi na podruèju Svetog Petra, a tokom gašenja umro je jedan vatrogasac.
Podijeli

Rijeè je o 45-godišnjem vatrogascu koji je toekom intervencije hitno prevezen u KBC na Sušaku, no nažalost, preminuo je oko 7,30 sati, doznajreporteri HRT iz PU primorsko goranske. Požar borovine i niskog raslinja lokalizovan je u 09:50 sati.

Vatrogasac je preminuo na operacijskom stolu u bolnici, a obdukcijom æe se utvrditi toèan uzrok smrti.

Preminuli vatrogasac pripadao je JVP-u iz Opatije, odnosno bio je voditelj smjene, a neslužbeno doznajemo kako je vatrogascu pozlilo na terenu.

Neslužbeno doznaju reporteri HRT kako je navedeni vatrogasac nedavno prošao lijeènièki pregled, koji nije pokazao nikakve komplikacije. Njegovoj smrti, nagaða se, vjerovatno su pridonijeli dim od požara te velik stres zbog odgovornosti na terenu te èinjenice da se požar širio prema kuæama.

Problem za obitelj
Èini se kako ta tragedija neæe proæi bez komplikacija, jer kako se neslužbeno doznaje, na terenu nije bio inspektor zaštite na radu, što se nije smjelo dogoditi.

Prema zakonu, inspektor zaštite na radu mora biti na terenu kako bi se priznale ozljede na radu, ili u najgorem sluèaju smrt.

U sluèaju preminulog vatrogasca, njegova obitelj bi mogla imati problema s traženjem odštete.

Nije prvi takav sluèaj
U ožujku ove godine dogodio se slièan sluèaj zbog nedolaska inspektora zaštite na radu na teren, nakon što je vatrogasca pogodio geler tijekom gašenja požara na rijeèkoj Drenovi. Kako bi pomogli kolegi da dobije odštetu zbog ozljede na radu, predsjednik Odbora za vatrogastvo pri SDLSN- uMladen Magdiæ uputio je, izmeðu ostalog, i apel Vladi RH koji možete pogledati OVDJE.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Mon Jul 23, 2012 22:50 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Ugašen požar na Straževici, nema povreðenih
Blic, E. B. | 23. 07. 2012. - 20:21h 22:13h |

U požaru na brdu Straževica u opštini Rakovica gorelo je veèeras tri hektara trave, potvrðeno je u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Povreðenih nema, a požar je ubrzo ugašen.

Naèelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Mariæ rekao je da je požar je gasilo devet vatrogasaca, a na teren su izašla dva vozila. On je dodao i da se za sada ne zna uzrok požara. Vatrogascima je u gašenju požara pomoglo i nekoliko pripadnika Vojske Srbije.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Tue Jul 24, 2012 09:42 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
U požaru u Strumici povreðeno 15 osoba, pet teže

Tanjug, | 24. 07. 2012. - 09:22h |

SRTUMICA - U požaru koji je zahvatio makedonski grad Strumicu, 15 osoba je povreðeno, od kojih pet teže, javila je makedonska novinska agencija Mia.

Lakše povreðeni u požaru, koji je izbio juèe popodne, su hospitalizovani u Strumièkoj bolnici, a teže povreðeni prevezeni u Gradsku bolnicu u Skoplju.

Meðu povreðenima je i sedmoro dece koja su lakše povreðena.

Vatra je zahvatila borovu šumu na površini od 100 hektara, iznad Strumice, ali su vatrogasci sinoæ uspeli da požar stave pod kontorlu.

Povreðene u bolnici su posetili makedonski premijer Nikola Gruevski, ministar poljoprivrede Ljupèo Dimovski i zamenik ministra zdravlja Jovica Andovski.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Tue Jul 24, 2012 09:48 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Požar u izbeglièkom kampu u Podgorici

Tanjug, | 24. 07. 2012. - 08:50h |

U izbeglièkom kampu u podgorièkom naselju Konik jutros je izbio veliki požar, a vatrogasne ekipe pokušavaju da obuzdaju vatrenu stihiju.

Iz Službe zaštite glavnog grada Crne Gore saopšteno je da, prema trenutnim podacima, u požaru nema stradalih osoba.

U požaru je, meðutim, izgoreo veliki broj baraka koje su služile za smeštaj Roma izbeglih sa Kosova i Metohije.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Mon Jul 30, 2012 09:13 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Indija: Požar u vozu, 47 poginulo
PONEDELJAK 30.07.2012 | 07:37
IZVOR: TANJUG

Nju Delhi -- Najmanje 47 ljudi poginulo je jutros, a 28 je povreðeno u požaru koji je izbio u putnièkom vozu u indijskom gradu Èenaju, na jugu zemlje.

Indijski zvaniènici su saopštili da je 28 putnika zbrinuto u bolnici zbog zadobijenih opekotina.

Portparol indijskog ministarstva za železnice izjavio je da spasioci i dalje pokušavaju da doðu do još putnika u vagonu zahvaæenom vatrom.

Požar je izbio ubrzo pošto je prošao železnièku stanicu u gradu Nelore nakon èega je zaustavljen, a vagon, u kome je izbila vatra, izolovan je od ostatka kompozicije, prenele su agencije.

Vagon je potpuno uništen u požaru, a spasioci se bore i sa visokom temperaturom unutar zapaljenog vagona.

Portparol ministarstva je naveo da se još ne zna šta je izazvalo požar, nagovestivši da je možda u pitanju kratak spoj ili neki zapaljivi materijal koji je neko od putnika uneo sa sobom.

Najteža železnièka nesreæa u Indiji dogodila se 1981. kad je poginulo 800 ljudi kad se voz survao u reku u istoènoj državi Bihar.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Tue Jul 31, 2012 08:02 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Пожар на Родосу
РТС Вести, понедељак, 30. јул 2012, 23:53 -> 00:07

Тројица ватрогасаца лакше повређена у пожару на Родосу. Фармер пуцао на двојицу мушкараца који су мобилним телефонима снимали велики пожар на Криту. Сточар био револтиран што њих двојица нису помогла у гашењу пожара.

У пожару на егејском острву Родос лакше су повређена тројица ватрогасаца. Пожар је избио између села Аполон и Малона, а до вечери пламен је захватио приближно 200 хектара шуме, јавила је грчка државна агенција АНА.

Истовремено, АНА извештава да је један 20-годишњи сточар јутрос пуцао на двојицу мушкараца, узраста 24 и 35 година, који су снимали мобилним телефонима велики пожар који је захватио област Вианос у префектури Ираклион на острву Крит.

Једног од њих је узгајивач стоке - чија је имовина била захваћена ватром, теже је ранио, пуцајући на 24-годишњака шест пута а једном на 35-годишњака, наводи агенција.


Обојица су смештена у Универзитетској болници Ираклион и имају ране на стомаку и ногама.

АП извештава да је са двојицом мушкараца била и једна жена, која није повређена, а да је грчки фармер био револтиран тиме што су пролазници снимали пожар, уместо да помогну у његовом гашењу.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Sun Aug 05, 2012 10:28 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
SVET | NEDELJA 5.08.2012 | 09:27
Veliki požari u Sibiru i na Uralu
IZVOR: TANJUG

Moskva -- Oko 210.000 ljudi bori se protiv požara i uèestvuje u poslovima prevencije od požara u Sibiru, Uralu i na Dalekom istoku, uz pomoæ 43.000 vozila.

Snage koje se bore na obuzdavanju požara tokom juèerašnjeg dana dostigle više od 174.000 ljudi, a radilo je skoro 40.000 vozila, uz pomoæ 84 aviona za gašenje vatre. Situacija je i dalje napeta u regionima, iako je broj požara smanjen, javlja Itar-tas.

Vatra je ugašena na tri mesta na Dalekom istoku, gde juèe nisu izbili novi požari. Najgora je situacija u Jakutiji gde gori šuma na više od 2.000 hektara.

Do 18 sati po moskovskom vremenu, u Sibiru je juèe registrovano požara na 99 mesta koji su zahvatili više od 15.000 hektara zemlje, a lokalizovana su 34 požara na više od 7.000 hektara.

Situacija je i dalje teška u Tuvi i Krasnojarsku mada je broj požara u Krasnojarsku smanjen za tri a vatra na površini koja gori je manja za 400 hektara. U Tuvi je oblast pod požarem smanjena na površini više od 300 hektara.
View user's profile Send private message Send e-mail
galamic
Posted: Sun Aug 05, 2012 18:28 Reply with quote
Joined: 17 Aug 2008 Posts: 1572 Location: Beograd
Bujanovac: Gori borova šuma od 400 hektara
Tanjug | 05. avgust 2012. 16:55 |

BUJANOVAC - Gori veliki kompleks borove šume izmeðu Bujanovaèkog jezera i sela Bogdanovac, potvrðeno je Tanjugu u regionalnom Sstabu za borbu protiv elemenrtarnih nepogoda.

Drakèa Stanojkoviæ, naèelnik Sstaba, izjavio je da je reè o požaru koji je zahvatio kompleks od oko èetiri kvadratna kilometra, odnosno oko 400 hektara borove šume, ali da je vatra apsolutno pod kontrolom vatrogasnih jedinica.

"Sve što smo uspeli jeste da požar držimo pod kontrolom. Dakle, iskljuèili smo svaku moguænost da se vatra proširi na druge teritorije ili da ugrozi živote stanovnika sela Bogdanovac", rekao je Stanojkoviæ Tanjugu.

On je podsetio da je u toj borovoj šumi veliki broj kasetnih bombi koje su zaostale iz vremena NATO bombardovanja, tako da bi eventualni pokušaj intervencije izložio životnoj opasnosti pripadnike vatrogasnih jedinica.

"Takoðe je poznato da borovo drvo veoma brzo gori, pa smo odluèili da spreèimo dalje širenje vatre na susedne parcele ili sela, što je u ovom trenutku jedino ispravno rešenje", kazao je Stanojkoviæ.

Borova šuma i podruèje zahvaæeno vatrom nalaze se na tri do pet kilometara jugoistoèno od Bujanovca.
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 4
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum