BZNR forum
Autor Poruka

<  Povrede na radu  ~  naplata povrede na radu bez povredne liste

perdzan
Poslao: Uto Avg 21, 2012 16:43 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 21 Avg 2012 Poruke: 2
nov sam na forumu i imam problem u vezi povrede na radu .
povreda se desila 14.8.2012 gazda firme mi nije dao pvrednu listu navodno nemoze da mi da a nece da ni plati ostetu pa me zanima jel mogu ja na naplati ostetu od njega tako sto cu ga tuzim sa svim papirima od lekara sto imam i doznakama jel se radi o povredi lica to jes pocepana mi gornja usna imam 4 kopce i izbijeno mi dva zuba

unapred zahvalan.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
ZJZ
Poslao: Sre Avg 22, 2012 06:30 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 23 Mar 2011 Poruke: 94
Perdzane, iz Vašeg teksta se ne vidi kako je došlo do povrede, što je za početak naj bitnije, kao i da li ima očevidaca koji bi sve te navode mogli da potvrde, eventualno i pred sudom. Takođe je važno, da li Vas je "gazda" prijavio na zdravstveno i penzijsko osiguranje.
Preporučujem, da pre nego podnesete tužbu sudu, prvo prijavite povredu nadležnoj inspekciji zaštite na radu.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
perdzan
Poslao: Sre Avg 22, 2012 12:12 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 21 Avg 2012 Poruke: 2
do povrede je doslo u toku radnog vremena pao je kljuc okasti 20-22 sa visine oko 26 metara i udario me po slemu i naocarima a jedan deo kljuca mi je pocepao gornju usnu i izbio zube. sto se tice ocevidaca je bilo i sam gazda je bio tu na lice mesta . posle povrede ja se ne sacam sta se dogodili jer sam se osvestio u autu koi me je sam gazda vodio kod lekara na usivanje rane . jesam prijavljen na zdrasrveno i penziono to sam peoverio. alio on nece da mi da povrednu listu a da bi ja prijavio povredu na radu nemogu jer mi je uzeo karticu za ulazak u firmu tako da tamo nemam pristupa sve dok sam na bolovanju
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
ZJZ
Poslao: Sre Avg 22, 2012 13:58 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 23 Mar 2011 Poruke: 94
Jasno mi je izbegavanje "gazde" da prijavi povredu, ima više argumenata (ne opravdavam ga), komlikovan način popunjavanja povredne liste, prijava povrede inspekciji rada (jer se verovatno radi o težoj povredi) i OBAVEZNO inspektorov uviđaj na licu mesta i izrada zapisnika (a ko još voli da mu se inspekcija "mota" po firmi, pa da usput vidi i neke stvari zbog kojih nije došao). Naravno povredna lista znači i plaćanje bolovanja 100 % i to sve vreme na teret poslodavca!
Što se tiče prijave povrede na radu, prvo se obratite poslodavcu (poželjno pisanim putem) da vam izda povrednu listu (pojedini poslodavci umesto izdavanja povredne liste pribegavaju direktnom pogađanju sa zaposlenim, tako što mu nude slobodne-plaćene dane ili mu direktno isplaćuju novac "na ruke", što nije u skladu sa Zakonom ali je ipak nekakva nadoknada štete.). Ako ne želi da Vam je izda (a bio je obavezan da to uradi u roku od 24 h od nastanka povrede), sledeći korak je da zatražite (opet pisanim putem) zaštitu svojih prava od nadležne inspekcije rada (zavisi u kojoj ste opštini-gradu).
Za sud, mislim da ima vremena, otom-potom.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu