BZNR Forum Index
Author Message

<  Važni datumi i dešavanja  ~  JEDNOSTAVNIJE I DO BOLOVANJA

Jovan Hadži-Perić
Posted: Wed Dec 05, 2012 13:24 Reply with quote
Joined: 25 Sep 2012 Posts: 477


BEOGRAD - Građani Srbije od sada će lakše i uz manje dokumentacije moći da otvore bolovanje i ostvare pravo na naknadu zarade tokom odustva sa posla, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako se navodi, Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) prihvatili su inicijativu NALED-a i odlučili da od 11 dokumenata koje je do sada trebalo podneti, zadrže samo četiri kao obavezna.

Centrala RFZO uputila je juče svim filijalama uputstvo koja dokumenta više nisu potrebna i nova procedura počinje odmah da se primenjuje.

Predlog NALED-a odnosio se pre svega na smanjenje papirologije za trudnice, ali su Ministarstvo i RFZO prihvatili da pojednostavljivanje postupka važi za sve zaposlene koji su na bolovanju dužem od 30 dana.

Kao obavezni dokumenti i dalje ostaju izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka), potvrda o plati zaposlenog za poslednja tri meseca, obračun naknade koju će primati tokom odsustva (obračun pravi poslodavac, a potvrđuje filijala RFZO), kao i fotokopija ugovora sa bankom o otvaranju namenskog računa za uplatu zarade koju od 31. dana refundira država.

Posle ukidanja 138 parafiskalnih nameta, ovo je drugi veliki rezultat kampanje "Pitajte kada" koju NALED sprovodi u saradnji s Radio-televizijom Srbije, Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Fondom za otvoreno društvo, uz stručnu podršku Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija (UVRA).

Autor:
Agencija BETA

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-04-12-2012/jednostavnije-i-do-bolovanja
View user's profile Send private message Send e-mail

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum