BZNR forum
Autor Poruka

<  Važni datumi i dešavanja  ~  JEDNOSTAVNIJE I DO BOLOVANJA

Jovan Hadži-Perić
Poslao: Sre Dec 05, 2012 13:24 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Sep 2012 Poruke: 477


BEOGRAD - Građani Srbije od sada će lakše i uz manje dokumentacije moći da otvore bolovanje i ostvare pravo na naknadu zarade tokom odustva sa posla, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako se navodi, Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) prihvatili su inicijativu NALED-a i odlučili da od 11 dokumenata koje je do sada trebalo podneti, zadrže samo četiri kao obavezna.

Centrala RFZO uputila je juče svim filijalama uputstvo koja dokumenta više nisu potrebna i nova procedura počinje odmah da se primenjuje.

Predlog NALED-a odnosio se pre svega na smanjenje papirologije za trudnice, ali su Ministarstvo i RFZO prihvatili da pojednostavljivanje postupka važi za sve zaposlene koji su na bolovanju dužem od 30 dana.

Kao obavezni dokumenti i dalje ostaju izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka), potvrda o plati zaposlenog za poslednja tri meseca, obračun naknade koju će primati tokom odsustva (obračun pravi poslodavac, a potvrđuje filijala RFZO), kao i fotokopija ugovora sa bankom o otvaranju namenskog računa za uplatu zarade koju od 31. dana refundira država.

Posle ukidanja 138 parafiskalnih nameta, ovo je drugi veliki rezultat kampanje "Pitajte kada" koju NALED sprovodi u saradnji s Radio-televizijom Srbije, Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Fondom za otvoreno društvo, uz stručnu podršku Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija (UVRA).

Autor:
Agencija BETA

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-04-12-2012/jednostavnije-i-do-bolovanja
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu