BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  SVET BACI POLOVINU PROIZVEDENE HRANE

Jovan Hadži-Perić
Poslao: Uto Jan 15, 2013 15:30 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Sep 2012 Poruke: 477
Zašto u nekim zemljama Azije čak 80 odsto proizvedenog pirinča nikada ne dođe do potrošača, dok samo Britanija baci 4,4 miliona tona jestive hrane



London – U svetu u kome 870 miliona ljudi nema dovoljno da jede a 25.000 svakodnevno umire od gladi, godišnje se baci oko dve milijarde tona hrane, blizu polovine ukupne proizvodnje, kaže se u najnovijem britanskom izveštaju koji prenosi Bi-Bi-Si.

Institut za mehaničko inženjerstvo navodi da ovoliku količinu otpada uzrokuju slabo skladištenje, striktni rokovi prodaje, usitnjenost ponude i probirljivost potrošača.

Studija, na primer, otkriva da u nekim zemljama Azije čak 80 odsto proizvedenog pirinča nikada ne dođe do potrošača. Oko 30 odsto povrća u Britaniji ne ubere se samo zbog neatraktivnog fizičkog izgleda, dok domaćinstva godišnje bace 4,4 miliona tona hrane, a najviše hleba.

Izveštaj kaže da između 30 i 50 odsto od četiri milijarde tona hrane, koliko se godišnje proizvede u svetu, završi na otpadu.

Polovina hrane kupljena u Evropi i u SAD kasnije se baci.

Saradnik Instituta dr Tim Foks kaže da je nivo otpada „zaprepašćujući”.

„Količina bačene i izgubljene hrane po svetu je zaprepašćujuća”, kaže dr Foks. „To je hrana koja bi mogla da se koristi za prehranu svetskog stanovništva, kao i za one koji su danas gladni.”

„Radi se takođe o nepotrebnom gubitku zemljišnih, vodnih i energetskih resursa utrošenih u proizvodnju i distribuciju te bačene hrane.”

Razlozi ovakve situacije idu u rasponu od slabe industrijalizacije i poljoprivredne prakse, preko neodgovarajućeg transporta i skladišnih infrastruktura do supermarketa koji traže kozmetički savršenu hranu i ohrabruju potrošače da kroz ponude – „kupi jedan za dva” uzimaju više nego što im je potrebno.

„Ukoliko ste u svetu u razvoju, onda su gubici u prvim fazama lanca snabdevanja hranom – između polja i tržišta. U zrelijim, razvijenim ekonomijama, gubici pripadaju nedovoljnom marketingu (posledica bacanja hrane) i ponašanju potrošača”, kaže dr Foks.

U izveštaju se takođe otkriva da se ogromne količine vode, 550 milijardi kubnih metara, troše za uzgajanje useva koji nikada neće biti pojedeni.

Institut procenjuje da bi tražnja za vodom za proizvodnju hrane mogla do 2050. da dostigne od 10 do 13 biliona kubika.

Ujedinjene nacije predviđaju da će do 2075. biti tri milijarde dodatnih usta koje treba hraniti, jer će svetsko stanovništvo dostići 9,5 milijardi ljudi.

„Kako će vodni, zemljišni i energetski resursi biti pod rastućim pritiskom ljudske tražnje, inženjeri imaju ključnu ulogu da sprečavaju gubitak hrane tako što će razvijati efikasnije načine uzgajanja, transporta i skladištenja hrane”, smatra dr Foks.

„Ali, da bi se to dogodilo, vlade, razvojne agencije i organizacije poput UN moraju zajednički da rade kako bi pomogli da se promeni odnos ljudi prema hrani, a farmeri, proizvođači hrane i potrošači da se obeshrabre od postojeće prakse bacanja.”

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Svet-baci-polovinu-proizvedene-hrane.lt.html
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu