BZNR forum
Autor Poruka

<  Događaji/Primeri loše prakse  ~  DVA NOVA SLUČAJA ŽUTICE, UKUPNO 37 OBOLELIH

Jovan Hadži-Perić
Poslao: Uto Jan 15, 2013 15:39 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Sep 2012 Poruke: 477
Na području Pomoravlja zabeležena su dva nova slučaja obolelih od virusnog hepatitisa A (HAV), pa ih je do sada ukupno 37, od 27. septembra, kada je registrovan prvi slučaj u selu Drenovcu kod ParaćinaNovooboleli su iz Drenovca i iz Paraćina, izjavio je Tanjugu načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje (ŽJZ) u Chupriji epidemiolog dr Goran Radovanović.

"Najviše obolelih je u selu Drenovac, 27, u selu Golubovac obolele su četiri, u Paraćinu tri, u Ćupriji i selu Sikirica po jedna osoba i jedna iz Beograda koja je zaražena u Drenovcu", precizirao je Radovanović.

Među obolelima je jedno dete, pet je osoba starosti od 15 do 19 godina, šest ljudi je starosti od 45 do 49 godina, po četiri u uzrastu od 20 do 24 godine i u uzrastu od 25 do 29 godina...

"Što se tiče daljnjeg razvoja epidemiološke situacije i neke konkretne epidemiološke prognoze, ona ne može biti povoljna", ponovio je Radovanović i naveo četiri razloga.

To su postojanje većeg broja obolelih i mogućih novoobolelih kao jedinih izvora zaraze, postojanje povoljnih puteva prenošenja (kontakt, loša higijena, neispravna voda za piće), migracija stanovništva unutar i van opštine. Dugo godina, više od deset, nije bilo u epidemijskoj formi na ovim prostorima tako da imamo osetljivu populaciju u većem broju, dodao je Radovanović.

On je istakao da epidemiolog ŽJZ Ćuprija, u saradnji sa epidemiologom Zdravstvenog centra u Paraćinu, "pojačanim epidemiološkim i zdravstvenim nadzorom, intenzivnim zdravstveno vaspitnim aktivnostima, prvenstveno kroz obraćanje stanovništvu opštine Paraćin preko lokalnih medija, svakodnevno podseća i inzistira na poštovanju mera za suzbijanje epidemie".

Radovanović je dodao da u ostlim opštinama Pomoravskog okruga Jagodini, Despotovcu, Svilajncu i Rekovcu "nema slučajeva obolevanja od HAV."

http://www.akter.co.rs/27-drutvo/27532-dva-nova-slu-aja-utice-ukupno-37-obolelih.html
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu