BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  POLJSKA JE ZABRANILA MONSANTOV KUKURUZ

Jovan Hadži-Perić
Poslao: Uto Jan 15, 2013 16:11 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Sep 2012 Poruke: 477
Poljska je postala najnovija država Europske unije koja je zabranila genetski modificirane usjeve.

Unatoč odluci Europske agencije za sigurnost hrane koja je označila GM usjeve kao sigurnima, Poljska je postala najnovija država Europske unije koja je zabranila genetski modificirane usjeve. Poljsko Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je iskoristiti “zaštitnu klauzulu” u njihovom zakonu koja im to dozvoljava, te je tako zaštitila svoju poljoprivrednu bazu od kontaminacije. Ovime se Poljska pridružila Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Luksemburgu, Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Bugarskoj, koje su također zabranile sadnju GM usjeva.

Nedavno je Europska unija odobrila dva genetički modificirana usjeva za Europu – Monsantov kukuruz MON810 i BASF-ov Amflora krumpir, unatoč tome poljska će zabrana stupiti na snagu 28. siječnja.

“Kako bi opravdalo donošenje ovih propisa, Ministarstvo poljoprivrede istaknulo je nemogućnost suživota GM usjeva i prirodnih sorti, bez rizika od kontaminacije potonjih. Ministarstvo također skreće pozornost na opasnosti od kontaminacije meda peludom od kukuruza MON810 i nedostatak istraživanja koja podupiru sigurnost ovakvih usjeva na zdravlje ljudi i okoliš. Od 28. siječnja ove godine poljoprivrednik koji ilegalno sije ove navedene sorte može biti kažnjen velikim novčanim iznosima, pa čak i uništenjem njegovih usjeva”, piše GMWatch.

http://www.ekologija.rs/poljska-je-zabranila-monsantov-kukuruz?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ekologija%2FxsYt+%28Vesti+iz+ekologije%29
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu