BZNR forum
Autor Poruka

<  Događaji/Primeri loše prakse  ~  PIROT: PROTEST ISPRED DEPONIJE SMEĆA

Jovan Hadži-Perić
Poslao: Čet Jan 17, 2013 16:50 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 25 Sep 2012 Poruke: 477
Protest vlasnika vikend kuća ispred nove sanitarne deponije na Muntinoj padini. Vikendaši ogorčeni niskom cenom ponuđenom za njihova imanjaPIROT - Sa kapija nove sanitarne deponije na Muntinoj padini, koja će svečano biti otvorena narednog meseca, juče pre podne vraćeno je nekoliko punih kamiona-smećara, jer dvadesetak vlasnika okolnih vikendica nije dozvolilo istovar smeća iz Pirota, Dimitrovgrada i Bele Palanke. Razlog blokade je nezadovoljstvo procenjenom vrednošću okolnih vikend-kuća i imanja, a protest će, saznajemo, biti nastavljen dokle god se ne postigne dogovor sa lokalnom vlašću, odnosno vikendašima ne bude ponuđena realna cena za njihovu imovinu.

- Naši problemi sa ovom deponijom, praktično, počeli su još pre sedam-osam godina, kada je i počela njena izgradnja. I tada smo, kao i sada, tvrdili da nije izabrana najsrećnija lokacija, jer će nam izgradnjom deponije biti narušena životna sredina. Nismo našli na razumevanje, pa je deponija ipak izgrađena, a sada su nam ponudili sramotno niske cene za objekte koji realno vrede mnogo više - objašnjava Dušan Krstić, jedan od vikendaša.

Kaže, na primer, za objekat od četrdesetak kvadrata, sa pomoćnim zgradama i voćnjakom od 37 ari, njemu je ponuđena suma od 4.300, a Zariji Golubiviću - koji ima vikendicu od 87 kvadratnih metara, sa strujom, vodom i vinogradom - samo 11.400 evra.

- Pa, mi smo toliko pare dali samo za kupovinu placeva u ovom delu - kažu Krstić i Golubović, potvrđujući ne samo da će protesti biti nastavljeni, već i da su se obaratili zašitiniku građana, a čitava „stvar“, vele, dospela je i do suda..

Zoran Stanković, direktor novoformiranog JKP „Sanitarna deponija“, kaže da je reakcija vlasnika vikendica zakasnela i da su do sada mogli da reše svoje probleme.

- Srbija je ozbiljna država i svi sporovi moraju da se rešavaju unutar institucija. Ovako, proizlazi da su svi građani Pirotskog okruga, njih više od 100.000, zbog kojih je i izgrađena ova deponija, taoci petnaestak vikendaša. Inače, nisu tačne njihove tvrdnje da deponija nema upotrebnu dozvolu, jer EU ne bi finansirala nelegalnu gradnju, niti bi iko normalan podizao postrojenje koje ugrožava prirodno okruženje - tvrdi Stanković.

Na kraju, u pirotskoj lokalnoj vlasti kažu kako uopšte nisu bili obavezni da vikendašima obezbede bilo kakve naknade za njihove objekte, jer ih deponija ne ugrožava. Građena je, uveravaju, po svim ekološkim standardima - pa je i koštala oko pet i po miliona evra - a procena imanja obavljena je u skladu sa Zakonom.

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:415199-Pirot-Protest-ispred-deponije-smeca
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu