BZNR Forum Index
Author Message

<  Povrede na radu  ~  MANJE POVREDA NA RADU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Jun 03, 2013 21:25 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: JUGMEDIA 29.05.2013
NIŠ - U našoj zemlji prošle godine je na poslu poginulo 26 lica, a 1.003 je zadobilo teške povrede. U odnosu na 2011. godinu broj povreda sa smrtnim ishodom smanjen je za 10 odsto, a broj teških povreda smanjen je za 28 odsto.

Ovi podaci izneti su na skupu koji je bio posvećen primeni Zakona o radu i Zakona o bezbednosti na radu, a koji je održan danas u niškoj Regionalnoj privrednoj komori.

Direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peurača istakao je da je po broju povreda na radu i bezbednosti na poslu Srbija na istom nivou kao i zemlje u okruženju, i pored toga što neke od njih imaju razvijeniju ekonomiju.

„Naša zemlja ima svega 251 inspektora rada, dok je privrednih subjekata 1.300 puta više. U svetu se godišnje dogodi 330 miliona povreda na radu, a dva i po miliona radnika pogine na poslu, naglasio je Peurača.

On je naglasio da se smanjenje broj povreda na radu može postići prvenstveno preventivnim radom inspekcija rada i izmenom svesti poslodavaca i radnika o značaju pravilne zaštite na radu.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić izjavila je da bi Srbija do kraja godine trebalo da dobije Strategiju bezbednosti i zdravlja na radu za period od 2014-2017. godine, novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, i jedinstveni registar povreda na radu.

Ona je istakla da je Srbija prošle godine donela propise o bezbednosti na radu koji su u skladu sa standardima Evropske unije, ali je neophodno da i dalje radi na sistemu bezbednosti i zdravlja na radu.

„Strategija će se pozabaviti prvenstveno jačanjem službe medicine rada, usavršavanjima zaposlenih u ovoj oblasti i rešavanjem problema osiguranja od povreda na radu. Izmenama i dopunama postojećeg Zakona takođe će se ojačati služba medicine rada i to prvenstveno na poslovima praćenja zdravstvenog stanja zaposlenih, izjavila je Božić.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum