BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  POJAČANA KONTROLA ZAGAĐENJA U ZAJAČI

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pet Jun 28, 2013 09:20 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
извор: РТС, 27.06.2013.
Представници Министарства здравља, омладине и спорта као и енергетике, Института за јавно здравље "Батут" и локалне самоуправе разговарали су са мештанима Зајаче и представницима Топионице олова о томе како да заштите здравље људи и сачувају животну околину.

У Топионици олова у Зајачи код Лознице, у разговору са представницима локалне самоуправе и мештана, договорено тачно ко ће и којом динамиком пратити и здравствено стање становништва и животне средине, али и начине како решити проблем загађења.

О здравственом стању деце рачуна ће водити Педијатријска служба Дома здравља Лозница, клиничку контролу Институт за мајку и дете и Клинички центар у Тиршовој, за заштиту животне средине Завод за јавно здравље у Шапцу, а кординатор свих активности је Институт "Батут".

Најављена су и нове анализе крви првенствено код најмлађих.

"Њих ће спроводити Институт за радиолошку заштиту највереоватније у року од три месеца, а касније највероватније у једнаким временским интервалима", каже Периша Симоновић, државни секретар Министарства здравља.

Узорке ће узимати институт, а сваки десети узорак биће упућен на контролну анализу на институт у Словенију.

Из Министарства енергентике најављено је да је урађен пројекат санације земљишта и да се у наредном периоду тражити начини за финансијско покриће радова. Аерозагађења протеклих шест месеци није било, али је чињеница да депонија са 600.000 тона антимонске шљаке је и даље уз само насеље.

Решење проблема са нестрпљењем очекују и мештани и у Топионици која не ради месец и по дана.

"У интересу нам је да се та деца прегледају", каже Ивица Павловић из Зајаче, а Данијела Николић додаје да очекују промене и да се ово коначно реши.

Директор Топионице олова Зајача Јасмина Милутиновић каже да инсистирају да се укључе све надлежне институције како би се, како каже, показало и доказало историјско загађење које овде постоји.

Данас је договорено и да се оформи мини кординациони тим представника свих у ланцу који ће пратити све договорене активности.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu