BZNR forum
Autor Poruka

<  Važni datumi i dešavanja  ~  Vulin najavio donošenje novog zakona o bezbednosti na radu

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pet Okt 24, 2014 21:06 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Tanjug | 23. 10. 2014.

Za radnike u Srbiji najveći stres je kad ostanu bez posla ili ne primaju platu, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i najavio donošenje novog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

- U našim uslovima gubitak posla je najveći stres - rekao je ministar na konferenciji "Upravljanje stresom na radu" i istakao da stresne situacije treba posmatrati pre svega sa aspekta bezbednosti na radu.

Ministarstvo za rad poklanja veliku pažnju bezbednosti na radu, iako je to pitanje, kako je naveo Vulin, potcenjeno, "jer se dešava drugima, jer smatramo da će se nesreće uvek destiti drugima".

- Još ne razumemo da ulaganje za bezbednost u radu nije trošak - istakao je ministar i naglasio da je ministarstvo formiralo radnu grupu za donošenje novog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

Namera je, kako je rekao, da radnik na svom radnom mestu bude apsolutno siguran, obezbedjen, da se zna šta je šteta na radu, ko plaća nastalu štetu i kako se sprečava.

U segmentu bezbednosti na radu veliku ulogu, prema Vulinovim rečima, imaju inspekcijske službe, a pre svega neophodna je svest o preventivi.

- Potrebno je da unapred uložite kako biste sačuvali ono najvažnije - zdravlje i život zaposlenog - rekao je Vulin na konferenciji u Beogradu.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt navela je da u otklanjanju stresa veliku ulogu ima razgovor poslodavca i zaposlenog.

- Da bi posao bio zadovoljstvo, radnici i poslodavci moraju da razgovaraju - rekla je ona i preporučila uvodjenje odredjenih programa za smanjenje stresa, poput sporta na poslu ili drugih metoda relaksiranja.

Stres je, kako kaže, veoma skopčan s mobingom, a taj problem je faktor rizika kako za zaposlene tako i za poslodavce.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Vujović istakao je da se stres ispoljava pre svega kroz pritisak poslodavaca, mobing, konfuzno postavljene poslove.

- Radnik hoće da dodje na posao gde su obezbedjeni uslovi rada, u sigurnu radnu okolinu i gde ima adekvatna lična zaštitna sredstva - rekao je Vujović i dodao da je najvažnije da se propisi u toj oblasti primenjuju dosledno.

Konferenciju su organizovali Uprava za bezbednost i zdravlje na radu pri Ministarstvu za rad i Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu, a održava se u okviru obeležavanja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
miki036
Poslao: Sub Okt 25, 2014 18:56 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 30 Dec 2008 Poruke: 20
da li se očekuje do kraja ove godine, ili će ponovo ići javna rasprava...
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu