BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  POČINJE PRIMENA DIREKTIVE KOJOM SE SMANJUJE ZAGAĐENJE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Feb 24, 2015 21:31 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Beta, 20 februar 2015

U Srbiji ove godine počinje izrada planova za primenu Evropske direktive o velikim ložištima, čiji cilj je smanjenje zagadjenja iz energetskih postrojenja, izjavio je danas pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

Banjac je na konferenciji Održivi razvoj energetike u Jugoistočnoj Evropi rekao da je započeta izrada akcionog plana za primenu ove direktive, ali i dodao da će Srbija prilikom ispunjavanja zahteva EU i Energetske zajednice Jugoistočne Evrope čiji je član voditi računa da ne "uništi sopstvenu industriju".

Reč je o direktivi kojom se ograničava zagadjenje iz velikih pogona na sagorevanje sa izlazom toplote od najmanje 50 megavata, pre svega u pogledu emisija sumpor dioksida, azotnog oksida i prašine.

"Primena Direktive o industrijskim emisijama koja je veoma stroga odložena je do 2027. godine", rekao je Banjac.

Na opasku učesnika panela da na ispunjavanje ovakvih obaveza ne bi trebalo gledati kao na teret budući da je reč o zagadjenju koje narušava zdravlje gradjana, on je rekao da to jeste tačno, ali da je potrebno pronaći balans izmedju zahteva za unapredjenjem i očuvanja industrije u zemlji.

Naveo je da će u Srbiji još dugo biti dominantna proizvodnja energije iz uglja lignita koja nije najoptimalnija u zdravstvenom pogledu.

"Ne možemo se odreći tog dobrog i relativno jeftinog izvora", kazao je pomoćnik ministra, dodavši da je "čitava Evropa tokom industrijske revolucije prošla kroz priod razvoja na uglju" sa još većim problemima nego Srbija, pa su te zemlje uspele da izadju iz tog perioda.

Kada je reč o povećanju korišćenja biomase kao obnovljivog izvora energije, Banjac je kazao da je Srbija u pogledu drvne biomase blizu gornje granice iskorišćenja mogućnosti s obzirom na sadašnje namenske zasade, dok u poljoprivrednoj biomasi ima većeg potencijala za razvoj.

"Poljoprivredna biomasa ima manji toplotni kapacitet, a postavlja i neke probleme kod sagorevanja", rekao je on, dodavši da je sa Agencijom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) započet projekat za prevazilaženje problema, i da je planirano i 6 malih kogenerativnih postrojenja uz subvencije.

Izvršni direktor Elektroprivrede Srbije za snabdevanje na veliko električnom energijom Dragan Vlaisavljević ukazao je da je Srbiji u 2014. potrošnja struje opala za 1 odsto, i da je slična situacija u celom regionu usled deindustrijalizacije.

Ukazao je i da se tokom pretodnih nekoliko godina kompanije u sektoru struje suočavaju sa drastičnim padom profita zbog pada cene na veleprodajnom tržištu.

Istakao je da se svi deklarativno zalažu za razvoj postrojenja na obnovljivim izvorima energije, ali da je za izgradnju novih objekata potrebno izraditi stratefije bazirane na povratu novca, pogotovo u slučajevima poput Srbije gde su niske regulisane cene struje.

Vlaisavljević je najavio i da će EPS tražiti izmene tarifnog sistema, i ocenio da su sadašnje blok tarife, odnosno podeljenost po potrošnji, dobu dana i sličnim kriterijimima isuviše komplikovan, pa i potrošači ne mogu sa shvate šta plaćaju.

Ocenio je da je to imalo smisla ranije, ali da sada sistem može da bude i jednostavniji.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije Ljubo Maćić rekao je da nije jedini cilj da račun bude jednostavan, već da treba da bude i efikasan i dodao da će sličan sistem uskoro da uvde Briselska regija, kao da se uvodi i u nekim drugim zemljama, poput dela Australije.

On je najavio da će biti izmena tarifnog sistema, ali da će se to raditi na osnovu javne rasprave.

Skup je organizovala Biznis info grupa, a medju učesnicima su bili i ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag, ministar prostrornog uredjenja Federacije BiH Desnica Radivojević, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Djokić.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum