BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  BOGOSAVLJEVIĆ: FOND ZA EKOLOGIJU PONOVO OVE GODINE

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Feb 05, 2015 12:26 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Beta, 04 februar 2015

Namenski fond za zaštitu životne sredine, koji je u Srbiji ukinut 2012. godine, ponovo će biti uspopostavljen u toku ove godine, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštitite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

"Sadašnji sistem finansiranja zaštite životne sredine ne obezbedjuje u dovoljnoj meri efikasno funkcionisanje sistema zaštite životne sredine, naročito u delu upravljanje posebnim tokovima otpada koji treba da je uskladjen sa zahtevima EU", kazala je ona na konferenciji "Zelena ekonomija".

Bogosavljević Bošković je istakla da je ministarstvo radilo na pronalaženju najboljeg modela zaštite životne sredine, za šta je imalo podršku Vlade Srbije i Ministarstva finansija, ali nije precizirala po kom modelu će fonda funkcionisati.

Prema njenim rečima, u poredjenju sa razvijenim zemljama u Srbiji ima nedovoljno namenskih sredstava i decentralizovanih izvora finansiranja za oblast ekologije, posebno iz privatnih izvora, zbog čega je neophodno što pre uraditi reviziju poglavlja o finansiranju životne sredine u Zakonu o zaštiti životne sredine, odnosno obnoviti zeleni fond.

"Radimo na ponovnom uspostavljanju fonda i očekujemo da će to pitanje biti rešeno u toku ove godine", kazala je ministarka podsetivši da je svrha fonda da pomogne u finansiranju dela velikih infrastrukturnih projekata iz oblasti ekologije, iako se najveća deo sredstava za te namene očekuje iz EU.

Održiv sistem finasitranja, odnosno fond, ne samo za reciklažnu industriju nego za sve oblasti životne sredine, u procesu integracija traži i EU, koja je i zahtevala da Srbija dostavi strategiju finansiranja te oblasti.

U pregovorima Srbije za pridruživanje EU, Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, po broju zakona i novcu koji je potreban za prilagodjavanje standardima Unije, biće najzahtevnije, najobimnije i najskuplje od svih pregovaračkih poglavlja.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu