BZNR forum
Autor Poruka

<  Povrede na radu  ~  RS: DUPLO VIŠE POGINULIH NA RADNOM MESTU

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Jan 29, 2015 15:29 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Tanjug

U 2014. godini, zaključno sa devetim mesecom, 11 radnika izgubilo je život na svom radnom mestu u Republici Srpskoj, što je skoro za duplo više u odnosu na prošlu godinu

BANjALUKA - U godini na izmaku, zaključno sa devetim mesecom, 11 radnika izgubilo je život na svom radnom mestu u Republici Srpskoj, što je skoro za duplo više u odnosu na prošlu godinu kada ih je stradalo šest, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Tri života izgubljena su u oblasti šumarstva, po dva u građevini i u oblasti elektroprivrede, jedan u oblasti hemijske industrije i tri u ostalim delatnostima, a rezultati Republičke inspekcije rada pokazuju da je uzrok smrtnih povreda najčešće bilo nepreduzimanje mera zaštite na radu u skladu sa zakonom.

Glavni republički inspektor rada Čedo Risović precizira da su se u oblasti zaštite na radu nepravilnosti najčešće odnosile na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mera, primenu preventivnih mera, osposobljenost radnika i propuste u pridržavanju i sprovođenju tehnčkih normi zaštite na radu.

Inače, za proteklih devet meseci došlo je i do 41 teže povrede na radu, a najviše radnika je povređeno u građevinarstvu i šumarstvu.

"Analizom uzroka nastanka težih povreda na radu u oko 44 odsto slučajeva utvrđeno je da je do povrede došlo zbog nepridržavanja definisanih i obezbeđenih mera zaštite na radu, najčešće nepažnjom radnika. U 56 odsto slučajeva uzrok povrede bilo je nepreduzimanje mera zaštite na radu u skladu sa zakonom od strane poslodavca", kaže Risović.

U Savezu sindikata RS navode da je broj poginulih u ovoj godini još veći i da njihovi podaci pokazuju kako je od početka 2014. smrtno stradalo 13 ljudi.

Istraživanjem su došli do podatka da polovina poslodavaca ne primenjuje Zakon o zaštiti na radu što je, kako su ocenili, i jedan od osnovnih uzroka za gubljenje života.

Predsednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe da tamo gde nema zaštite na radu gube se ljudski životi, a tamo gde se poštuje manje je šansi da se to desi.

Prema njenim rečima, najveća mana postojećeg zakona, za koji kaže da "nije loš", je Akt o proceni rizika - dokument koji je obavezan za sva preduzeća, kojim bi trebalo da budu regulisana brojna pitanja iz oblasti zaštite na radu.

"On nije donet u velikom broju preduzeća, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, a i kada ga donesu on je stereotipan i prepisan i niko i ne čita šta u njemu piše", tvrdi Mišićeva i zaključuje da na sve to dolazi i loša i nekvalitetna zaštitna oprema.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu