BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  Počela sanacija jalovišta na Stolicama

Slobodanka.Radojevic
Posted: Wed Nov 05, 2014 17:15 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
PTC, среда, 05. нов 2014.

После пет месеци почели радови на санацији изливене токсичне јаловине антимона из затвореног рудника "Столице" у селу Костајник код Крупња.

Уз представнике предузећа РТБ "Бор" почетку радова присуствовавао је и министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, који је нагласио да се мора радити брзо и да очекује да ће посао бити завршен "за 30 до 40 дана".

"Радови су од данас званично почели и сви ће бити ту док се све не заврши", рекао је Илић додавши да ће уз постојећу бити ангажована и додатна механизација.

Како јавља репортер РТС-а, извучена је грађевинска машина која је исклизнула с пута оштећеног у мајским поплавама.

Илић је рекао и да "у овом моменту радимо све што је неопходно како бисмо зауставили оток из јаловишта у реку и да спречимо уливање тешких метала" у водотокове.

Према његовим речима, то ће бити урађено и помоћу филтера за пречишћавање који ће бити уграђени у брану.

"Биће ту изграђено и више мањих брана а каналима и цевима ћемо спроводити све што отиче у централни вод, тако да ћемо тиме заштитити реке од јаловишта", објаснио је он.

Илић је навео и да је РТБ "Бор" обезбедио бесплатно све машине и раднике, додавши да су бесплатни и метални шипови који ће се побадати како би се спречило обрушавање земље.

"Из буџета ће морати да се плате бетон, арматура и цеви... и то је негде максимално око 16 милиона, а може да буде и нешто мање", рекао је Илић.

Од мајских поплава, токсична јаловина са тешким металима са јаловишта некадашњег рудника "Столице" слива на околно земљиште и у реке.

Затворени рудник део је концерна "Фармаком" у власништву бизнисмена Мирослава Богићевића, који није решио проблем због кога је дошло и до великих еколошких проблема.
View user's profile Send private message
Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Feb 19, 2015 11:55 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Lončar: Ministarstvo kontroliše situaciju u vezi zagadjenja

izvor: Beta, 13 februar 2015

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da ministarstvo svakodnevno kontroliše situaciju na terenu u vezi sa zagadjenjem izazvanim izlivanjem jalovine kod Krupnja.

U rudniku "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja u maju prošle godine pukla je brana usled čega je počelo izlivanje toksičsne jalovine iz odlagališta preradjene rude antimona.

Zbog izlivanja jalovišta teški metali su dospeli u reke Jadar i Drinu. U oktobru 2014. godine zabeležene su povećane koncentracije u Drini kod Badovinaca, nadomak ušća u Savu.

Lončar je danas na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da "nije zabeleženo da je nekom ugroženo zdravlje" i istakao da ministarstvo svakodnevno kontroliše situaciju na terenu.

"Ako bude nekog alarmantnog stanja, mi nećemo ništa kriti. Imamo veoma ozbiljnu situaciju tamo. Tako je i tretiramo. Sve što je u našoj moći radimo. Sad imamo faktor vreme, da prestanu padavine, da dodje više dana bez padavina da se završi posao", rekao je Lončar.

On je kazao da "ono što je uradjeno predstavlja privremeno rešenje" i da će morati da se radi na trajnom rešenju.

"Trenutno nikog nema da mu je oštećeno zdravlje iz tog razloga. Svakodnevno radimo analize", rekao je Lončar i dodao da je suviše rano govoriti o kumulativnom efektu na zdravlje stanovništva.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum