BZNR forum
Autor Poruka

<  Zagađenje i zaštita voda  ~  IZ FUKUŠIME SE PONOVO IZLILA RADIOAKTIVNA VODA U MORE

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Ned Feb 22, 2015 14:17 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1093
izvor: Blic 22. 02. 2015.

Senzori u nuklearnom postrojenju Fukušima ponovo su registrovali izlivanje visoko radioaktivne vode u more, saopštio je danas operater ove centrale, ukazujući na poteškoće u obustavljanju rada postrojenja oštećenog u cunamiju 2011.

Kompanija "Tokio elektrik pauer ko" (TEPCO) saopštila je da su senzori na odvodu detektovali čak 70 puta viši nivo kontaminiranosti u poređenju sa inače visokim radioaktivnim statusom u kompleksu Fukušime, prenosi AFP.

Nivo radioaktivnosti je tokom dana opao, mada je ostao 10 do 20 puta viši u odnosu na uobičajene vrednosti, rekao je portparol japanske kompanije.

U saopštenju se napominje da je za sada nejasno šta je izazvalo nagli skok kontaminiranosti i potom postepeno opadanje stepena radioaktivnosti.

Hitnom kontrolom tankova u kojima se skladišti nuklearni otpad nisu utvrdjene nikakve dodatne abnormalnosti, navodi TEPCO i ističe da je odvod zatvoren kako bi se sprečilo izlivanje radiaktivne vode u Tihi okean.

"Nemamo razloga da verujemo da se radioaktivni otpad izlio iz tankova", rekao je portparol TEPCO-a i dodao da će senzori na odvodu biti pod strogim nadzorom kako bi se pratila situacija.

Najnoviji incident, jedan od nekoliko koji su zadesili ovo postrojenje u proteklih nekoliko meseci, odražava poteškoće u kontrolisanju i obustavljanju rada ove centralne, u kojoj je došlo do topljenja reaktora i eksplozija nakon udara cunamija u martu 2011.

TEPCO ne može da lako reši pitanje sve veće količine kontaminirane vode, koja je korišćena za hladjenje oštećenih reaktora, a koju skladišti u velikim tankovima u prostranom kompleksu Fukušime.

Dodatnu muku ovoj kompaniji zadaje stalni priliv podzemnih voda sa obližnijih planina koje prolaze ispod kontaminiranog postrojenja pre nego što se uliju u Pacifik.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je nedavno saopštila da je TEPCO postigao "značajan napredak" u čišćenju postrojenja, ali je ukazala da bi Japan trebalo da razmotri načine uklanjanja radioaktivne vode.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu