BZNR forum
Autor Poruka

<  Energetska efikasnost  ~  Energetska tranzicija (Obnovljivi izvori energije)

Srdjan Breka
Poslao: Sre Apr 01, 2015 09:00 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 12 Mar 2015 Poruke: 6
Izvor: energytransition.de (German Energiewende)

Šokovi nuklearnih i naftnih kriza (koje imamo i danas i čiji intenzitet i nepredvidljvost samo rastu) razvili su 1970-ih anti-nuklearan pokret u Nemačkoj koji je sazreo od tada, što organizaciono što po svom diskursu, sa protivljenja na (ili ka) razvoju i pružanju alternative svemu onome protiv čega su se borili. Sa rastućim cenama energije u našoj zemlji i sve većoj energetskoj nesigurnosti smatrao sam da je korisno videti i promisliti o ključnim pitanjima na koja su oni morali da daju odgovor i da razumemo gde se tu domaće prilike razilaze a gde poklapaju sa diskursom Nemačke .

Q&A – Pitanje A

Da li možemo da priuštimo energetsku tranziciju?

Da! Ne možemo sebi da priuštimo da to ne uradimo. Investicije u obnovljive izvore energije danas isplatiće se tokom uobičajenih 20 godina radnog veka opreme kako konvencionalna energija postaje skuplja ne uključujući u takvu procenu probleme sa obračunom troškova konvencionalne energije zbog kojih se čini jeftinijom nego što zaista jeste.
Nemački Institut za Ekonomska Istraživanja procenio je da će energetska tranzicija Nemačke koštati 200 milijardi evra sledećih 10 godina a da će benefiti biti smanjenje troškova od najmanje 10 evra po domaćinstvu mesečno.
Glavni argument kritičara energetske tranzicije je da je upravo obnovljiva energija ta koja podiže prosečne cene energije. Istina je da iako su maloprodajne cene energije porasle za oko 20% od 2007 do 2011 profit energetskih komapanija je porastao za znatno veći procenat.
Još jedan razlog zašto se obnovljivi izvori energije čine skupim je zbog toga što su to projekti kod kojih nemaznačajnih troškova održavanja i gde se najveći deo finansijske konstrukcije troši u inicijalnim fazama. Nasuprot tome finansijska konstrukcija za elektrane na ugalj ili nuklearne elektrane u najvećoj meri su bile direktne budžetske stavke i ulazile su u masu duga poreskih obaveznika gde je teško i definisati krajnju cenu posle svih kamatnih opterećenja I operativnih troškova a koju će platiti budući poreski obaveznici (izvor : Green Budget Germany)

Cena energetske tranzicije nije isključivo monetarna. Veliki deo ,,cene” ne pojavljuje se na računima potrošača. Studija objavljena od strane Ministarstva životne sredine Nemačke u 2012 u svojoj analizi je procenila da je oko 10 milijardi evra neto troškova izbegnuto smanjenim pritiskom na životnu sredinu korišćenjem obnovljive električne energije i toplote. Još jedan aspekt tranzicije koji je vrlo pozitivan je i smanjenje energetske zavisnosti od uvoza zbog toga što se obnovljiva energija stvara na domaćem tržištu a i sama tehnologija je nešto što ima svoju cenu I što može da nađe svog kupca na globalnom tržištu.

Q&A – Pitanje B

Kako osiguravamo da će i siromašni moći sebi da priušte energiju i u budućnosti?

Generalno govoreći, najbolji način zaštite je omogućavanjem poslova sa platama od kojih može da se živi što je ujedino i jedan od osnovnih ciljeva energetske tranzicije. Tzv. ,,zelenih" poslova ima sve više i u nekim zemljama čine osnovnu kariku rasta.
Brige u vezi sa energetskim siromaštvom rastu, i upravo zbog toga država pruža socijalno ugroženim kategorijama energetske revizije koje imaju za cilj smanjenje nepotrebne potrošnje. Sa druge strane treba imati u vidu da čak i siromašna domaćinstva koriste tek negde oko 10 % prihoda na energiju. Takvi podaci utvrđuju stav da je potrebno boriti se protiv siromaštva direktno, putem socijalne politike, penzija i plata odnosno da ne treba uzimati taj argument na taj način u razmisljanju u energetskom sektoru.
Na kraju, Nemačka nema kvalitetnu bazu podataka i statistiku o energetskom siromaštvu i ne isključuje da će se prilike u ovoj problematici menjati pa smatra da je potrebno što pre početi sa sakupljanjem i organizacijom prethodno pomenutih informacija.


prevod, selekcija i adaptacija: Srdjan Breka
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu