BZNR forum
Autor Poruka

<  Održani seminari i savetovanja - prezentacije  ~  Savetovanje u oblasti ZŠS 21. i 22. maj 2015

Srdjan Breka
Poslao: Uto Jun 02, 2015 12:57 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 12 Mar 2015 Poruke: 6
21. i 22. maja 2015 na Tari u hotelu Omorika održano je savetovanje ,,Savremeni izazovi u uspostavljanju sistema zaštite životne sredine – problemi i primeri dobre prakse.“ u organizaciji kompanije TEHPRO.
Predavanja su držali domaci i strani eksperti u oblasti upravljanja područjima, upravljanja otpadom i EU integracija i fondova.
Samo savetovanje najviše je pomoglo predstavnicima lokalnih samouprava i javnih preduzeća, iako je njihov odziv generalno bio slab. Upravo u njihovom radu je konstatovana potreba za najvećim napretkom u ovoj oblasti. Za početak je potrebna veća svesnost o jazu koji imamo da premostimo od trenutnog do željenog stanja (odnosno o potrebnom radu i novcu) prema svim planskim dokumentima na svim nivoima. Potrebno je i veće ulaganje u kvalitetne informacije o stanju životne sredine jer samo na osnovu njih se mogu donositi dobre odluke o ulaganju sredstava u konkretne aktivnosti. Na samom kraju početnih aktivnosti, potrebno je ozbiljnije i kompetitivnije pristupiti fondovskom i projektnom finansiranju (posebno onom od strane EU) određivanjem i apsolutnom podrškom timovima koji bi upravljali projektima u okviru opština i većih javnih preduzeća. Na raspolaganju nam je najmanje 2 milijarde evra u sledećih 6 godina za aktivnosti koje se direktno ili indirektno vezuju za životnu sredinu. Apsolutno nam je interesu da sva predviđena sredstva i povučemo, iskoristimo i opravdamo na najbolji mogući način zato što to vodi većem poverenju i obimnijem budućem finansiranju. Životna sredina je zajednička vrednost i poboljšanje stanja ide na dobrobit svih a prilikom borbe za finansiranje potrebno je veliko zajedništvo. Učesnici savetovanja jednim od najvažnijih dostignuća ovog seminara smatraju i uspostavljanje kontakata i umrežavanje sa drugim važnim karikama sistema zaštite životne sredine.
Tehpro tim želi da se zahvali učesnicima na visokom kvalitetu diskusija.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu