BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  OBEZBEĐEN NOVAC ZA ZATVARANJE DEPONIJE TOPIONICE U ZAJAČI

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Sep 28, 2015 11:05 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: ZELENA-SRBIJA | 17.09.2015

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije saopštilo je danas da je obezbedilo novac za sanaciju, zatvaranje i rekultivaciju deponije jalovine iz topionice u Zajači, koja je uzrokovala zagađenje zemljišta i vode.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković potpisala je Sporazuma o saradnji na realizaciji tog projekta sa Gradom Loznicom.

"Zagađenje životne sredine u Zajači je ozbiljnih razmera, zdravlje stanovništva je ugroženo usled zagađenja zemljišta i vodnih resursa, čiji je uzročnik deponija jalovine i šljake rudnika i topionice, na kojoj je dosad prema dostupnim podacima odloženo 500.000 tona ogaraka antimona, 80.000 tona šljake antimona, 15.000 tona šljake olova i 5.000 tona filterskog oksida", rekla je ministarka.

Bogosavljević Bošković je rekla da ukoliko se zagađeno područje u najskorije vreme ne sanira, posledice po zdravlje lokalnog stanovništva mogu biti još teže i ozbiljnije nego do sada, a troškovi sanacije životne sredine mnogo veći.

Ona je najavila da će Ministarstvo raspisati javnu nabavku za realizaciju projekta sanacije deponije.

Prva faza radova u 2015. godini, dodala je Bogosavljević Bošković, obuhvatiće građevinske i ostali pripremni radove vrednosti 142 miliona dinara, dok su u 2016. planirani ostali završni radovi prekrivanje deponije sa folijama, geotekstilom, zemljom vrednosti 78,8 miliona dinara i hidrograđevinski radovi, rekultivacija i ozelenjavanja vrednosti 12,5 miliona dinara.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu