BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  GUBITAK ŠUMA JE GLOBALNI EKOLOŠKI PROBLEM

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Jun 09, 2015 10:27 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Zelena Srbija, 05.06.2015.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković danas je istakla da je jedan od globalnih ekoloških problema gubitak šuma (deforestizacija).

"Alarmantni su podaci da se godišnje na Zemlji seče oko 100.000 kvadratnih kilometara šuma, što je površina koja odgovara teritoriji Srbije i Crne Gore. To je poligon od Subotice i Palića na severu do Ulcinja na jugu, od Bajine Bašte na zapadu do Knjaževca i Negotina na istoku", istakla je ona u Košutnjaku gde su zaposleni u njenom ministarstvu sadnjom drveća obeležili Svetski dan zaštite životne sredine.

Očuvana životna sredina, kako je rekla, "ne predstavlja trošak, već daje ekonomske koristi kroz poboljšanje zdravlja ljudi, nižu stopu smrtnosti, duži i kvalitetniji život, smanjuje štete koje se nanose poljoprivredi i imovini usled zagađenja, obezbeđuje zdravije i funkcionalnije ekosisteme i očuvanu prirodu, kao i bogat biodiverzitet Srbije".

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana zaštite životne sredine je "Sedam milijardi snova, jedna planeta, konzumiraj pažljivo".

Svetski dan životne sredine, 5. jun, proglašen je na Prvoj konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, koja je održana u Stokholmu 1972. godine.

Smatra se da je ta Konferencija označila prekretnicu u odnosu čovečanstva prema životnoj sredini jer su naučnici upozorii da priroda ne poseduje neizmerna i neiscrpna bogatstva i da se prirodni resursi ne mogu dalje eksploatisati nekontrolisano i prekomerno, bez posledica za sveukupno čovečanstvo.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu