BZNR forum
Autor Poruka

<  Događaji/Primeri loše prakse  ~  Francuska zabrana Bisfenola A delimično ukinuta

Srdjan Breka
Poslao: Pon Sep 28, 2015 13:23 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 12 Mar 2015 Poruke: 6
Već godinama se upozorava na štetnost bisfenola A, endokrinog disruptora koji može da poremeti ravnotežu hormona u ljudskom organizmu, da prouzrokuje oboljenje srca i krvotoka i poveća rizik od šećerne bolesti. Naročito štetan efekat može imati na decu u najranijem životnom dobu, jer može da izazove poremećaje u razvoju. EU je zbog toga 2011. godine odlučila da zabrani proizvodnju flašica za bebe od materijala koji sadrže bisfenola A.
Bisfenol A je našao široku primenu u proizvodnji raznih vrsta plastike zbog svoje velike izdržljivosti, slabe zapaljivosti i mogućnosti primene kao električni izolator. Međutim, čestice bisfenola A iz plastičnih flaša ili konzervi u kojima se čuva hrana mogu preko hrane i pića da dospeju u ljudski organizam i poremete hormonsku ravnotežu.
Zbog toga je Francuska 2012. godine usvojila zabranu upotrebe bisfenola A u materijalima koji se koriste za proizvodnju posuda za hranu. Ova zabrana je stupila na snagu 1. januara 2015. Francuski Vrhovni sud je nedavno delimično ukinuo zabranu upotrebe bisfenola A u materijalima koji dolaze u kontakt sa hranom. Naime, Ustavni savet Francuske je odbio da zabrani upotrebu materijala koji sadrže bisfenol A za izradu posuda za hranom kada se radi o izvozu, ali ova zabrana unutar Francuske nije ukinuta.
Industrijsko udruženje PlasticsEurope, koje je podnelo tužbu, je izjavilo da će nastaviti pravnu borbu u Francuskoj i na nivou EU protiv ove zabrane, jer žele da se ona u potpunosti ukine. Oni žele da Evropska komisija interveniše protiv Francuske.
S druge strane, koalicija francuskih nevladinih organizacija RES koja deluju u oblasti zaštite životne sredine i zdravlja ljudi je takođe nezadovoljna ovom “nedoslednom” odlukom francuskog Ustavnog saveta, jer pruža veću zaštitu od bisfenola A deci u Francuskoj nego izvan nje.
Članovi Komiteta za socio-ekonomsku procenu Evropske agencije za hemikalije (ECHA) su dali preliminarnu preporuku da se odbije predlog Francuske da se ova zabrana primeni i u drugim članicama EU. Ali su članice ECHA Komiteta za procenu rizika u junu podržale ovaj predlog Francuske. Konačnu odluku o ovom veoma kompleksnom pitanju doneće Evropska komisija i zemlje članice.

Materijal preveden sa sajta ENDS Europe – Europe’s environmental news and information service
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu