BZNR forum
Autor Poruka

<  Energetska efikasnost  ~  ZAPOŠLJAVANJE 200 ENERGETSKIH MENADŽERA OD MARTA 2016. GOD

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Sep 30, 2015 09:46 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1078
izvor: Radio televizija Vojvodine, 29.09.2015.

Sistem od oko 200 energetskih menadžera, koji treba da doprinesu da manje i efikasnije trošimo energiju u javnim objektima i preduzećima, u Srbiji će zaživeti od marta sledeće godine, najavljeno je danas na skupu o energetskoj efikasnosti, održanom u Beogradu.

Sistemom energetskih menadžera koji će kontrolisati primenu mera energetske efikasnosti u institucijama za koje su zaduženi, biće obuhvaćeno oko 70 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji, rekla je rukovodilac u Ministarstvu rudarstva i energetike zadužen za energetske menadžere Vesna Rodić, na konferenciji u organizaciji Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Ona je podsetila da je u Srbiji 2013. godine donet zakon o efikasnom korišćenju energije, kojim je predviđeno uvođenje sistema energetskih menadžera u velikim industrijskim objektima koji troše više od 2.500 tona ekvivalentne nafte, a kojih ima oko 130, kao i ustanovama iz oblasti trgovine i usluga koje troše više od 1.500 tona ekvivalentne nafte, kojih ima oko 30.

U javnom sektoru će to važiti za oko 100 opština sa više od 20.000 stanovnika i za oko 10 institucija iz njihove nadležnosti, navela je Rodić.

Ona je objasnila da će energetski menadžari biti zaduženi za kontrolu sprovođenja mera energetske efikasnosti u organizacijama za koje su zaduženi, kao i za godišnje izveštavanje nadležnog ministarstva o rezultatima ušteda i aktuelnoj potrošnji energije u ustanovama u kojima rade.

Osim energetskih menadžera, navela je da su i energetski savetnici obavezni da jednom u pet godina obavljaju preglede energetske efikasnosti industrijskih objekata, a jednom u 10 godina javnih objekata.

Rodić je ukazala da svaka firma mora imati obučenog energetskog menadžera sa odgovarajućom licencom za obavljanje tog posla, dok institucije iz javnog sektora mogu i da sklope ugovor sa nekim od energetskih menadžera za obavljanje tog posla.

Negica Rajakov iz HIP Petrohemije ukazala je da je to preduzeće iz Pančeva uspešan primer kompanije u kojoj su postignute uštede zahvaljujući sprovođenju mera energetske efikasnosti.

U Petrohemiji će zahvaljujući ulaganju od 5,8 miliona evra do kraja sledeće godine u mere energetske efikasnosti, biti postignute uštede od 8,5 miliona evra godišnje, navela je Rajakov i dodala da je te mere bilo neophodno sprovesti zbog toga što troškovi energije iznose 10 do 15 odsto od ukupnih troškova proizvodnje te kompanije.

Sprovođenje tih mera je strateško opredeljenje tog preduzeća, kako bi unapredilo konkurentnost svojih proizvoda, kazala je ona i navela da su te mere obuhvatile zamenu energenata koje kompanija troši, primenu najnovijih energetski efikasnih tehnologija, unapređenje uslova nabavke energenata, smanjenje potrošnje energije...

Hans Georg Veisher iz nemačkog udruženja za decentralizaciju energetske tehnologije predstavio je pozitivna nemačka iskustva u uštedi energije, postignuta zahvaljujući decentralizaciji upravljanja energetskom tehnologijom.

U Srbiji se isplati primena mera energetske efikasnosti jer, kako je rekao, kod nas ima dosta loših omotača i fasada zgrada, zastarelih industrijskih sistema i toplana, kao i centralnog rukovođenja infrastrukturnim objektima, koje bi trebalo decentralizovati jer su uštede u tom slučaju veće.

On je ukazao da u Nemačkoj postoji oko 60 mreža energetske efikasnosti koje spajaju različita preduzeća i na taj način im omogućuju da pronađu najbolja rešenja za uštede energije, istakavši da je cilj da u Nemačkoj postoji 400 takvih mreža.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu