BZNR forum
Autor Poruka

<  Vatrogasne službe  ~  VATROGASAC HEROJ SPASAO 15 LJUDI SIGURNE SMRTI ZA 21 GODINU

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Okt 22, 2015 12:14 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1117
izvor: Blic | 19. 10. 2015.

Novosadski vatrogasac Goran Cvejin (50) je za 21 godinu staža od sigurne smrti spasao više od 15 ljudi.

Cvejin je već devet godina rukovodilac spasavanja i po pravilu bi trebalo da samo rukovodi akcijom, ali kada požar preti da se otme kontroli, on zaboravlja na čin i ulazi u okršaj s vatrom.

- U vatru prvi idu najiskusniji, a potom oni mlađi. Ako krenete na zadatak razmišljajući šta može da vam se desi, onda niste za ovaj posao. Mi samo razmišljamo o tome kako da rešimo problem - objašnjava Cvejin.

Dešavalo se, kaže, i da propadne kroz ploču zgrade.
- U zgradi je požar gutao spratove, a mi smo gasili vatru i evakuisali ljude. U jednom momentu sam zakoračio i propao, ali me je kolega u poslednji čas uhvatio - priča Cvejin.

Požar u kafiću „Launč“ u kojem je stradalo osmoro mladih je jedan od događaja koji će Cvejin pamtiti dok god je živ. Kaže da su mu najtragičniji trenuci kada pronađe žrtvu, ali i pomisao da je nekoliko minuta falilo da se život ne ugasi.

- Pamtim i momenat kada smo za dlaku svi izbegli smrt pošto se na autoputu zapalila cisterna puna tečnog zemnog gasa, koji je veoma zapaljiv. Kada smo prišli cisterni, videli smo da se vatra još nije približila rezervoaru a gasom. Brzo smo rešili problem, a vozač je nastavio dalje - kaže Cvejin.

On dodaje da je bilo dana kada su njegova supruga i deca satima strepeli da li će se vratiti sa zadatka.

- Ali je sjajan osećaj kada možeš da pomogneš nekome da preživi jedno strašno iskustvo i vratiš se u jednom komadu svojoj porodici. Nažalost, retko imamo priliku da opet vidimo ljude koje smo spasli jer, čim se jedan požar ugasi, odlazimo na drugi zadatak. Ipak, dešavalo se i da nas prijatno iznenade. Vlasnik pečeranje nam je u znak zahvalnosti što smo ugasili požar doneo nekoliko kilograma pečenja. Čim je sanirao štetu i ponovo počeo da radi, ušetao je u vatrogasnu jedinicu s punim paketom pečenja, a vlasnica jedne nestašne mace nas je počastila tortom nakon što smo njenu ljubimicu spasli sa visokog drveta - priča Goran.

Krici iz „Laundža“

U „Laundžu“ sam rušio zid nadajući se da ima preživelih. Okolo su se čuli jauci i povici: „Ima ih još unutra“, „Tamo su brat i sestra“ „Pomagajte“... Bilo je jezivo! Rušili smo zid što smo brže mogli, ali kada smo ušli, nije bilo preživelih - kaže Cvejin.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu