BZNR forum
Autor Poruka

<  Energetska efikasnost  ~  STRUJA NA VETAR - VELIKI POTENCIJAL SRPSKE ENERGETIKE

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Nov 16, 2015 11:15 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1017
ИЗВОР: РТС, 16. НОВ. 2015.

Протекле седмице Србија је добила први ветропарк у околини Куле. Инвеститор, италијанско-српска компанија “МК Финтел Винд” рачуна да ветропарк струјом може да снабдева 8.000 домаћинстава. Иначе, Србија има велики потенцијал ветра, па министар енергетике најављује 500 мегавата из те обновљиве енергије.

Ветрогенератори су се коначно завртели и у Србији. Италијанско-српска компанија поставила је прве три ветротурбине снаге 9,9 мегавата. Вредност инвестиције је 15 милиона евра.

"Имамо велике планове. Изабрали смо Србију за улагање јер је пословни амбијент бољи него у околним земљама. Нећемо се зауставити на овоме. Настављамо градњу нових ветреопаркова већ наредне године", каже извршни директор "МК Финтел Винд" Тицијано Ђованети.

Ветропарк код Куле упослио је 45 домаћих предузећа а инвеститор већ припрема и други пројект код Вршца, вредан 11 милиона евра.

"Оно што је посао Привредне коморе Србије је да овако велике инвестиције увезује са домаћом грађевинском оперативом, са добављачима и компанијама које могу да обезбеде одређене производе – да буду кооперанти у овако великим компанијама. То је оно што ствара раст наше привреде", објашњава председник ПКС Марко Чадеж.

Осим Куле и Вршца градња ветропаркова припрема се и у околини Алибунара, Ковина, Пландишта. Енергтске дозволе, поред домаћих, добило је неколико инвеститора из Белгије, Америке и Холандије.

"Очекујемо у марту или априлу још 6,6 мегавата код Вршца, али, верујте ми, у наредних неколико година између 160 и 170 овако великих ветрењача ће нићи широм Србије, највише у овом делу Војводине и на подручју уз реку Дунав", истиче министар енергетике Александар Антић.

Струја из ветра јесте скупља, али је и чињеница да Србија мора да повећа удео обновљиве енергије. ЕПС се обавезао да зелене киловат сате откупљује 12 година по повлашћеним, такозваним "фидин тарифама".
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu