BZNR forum
Autor Poruka

<  Zdravlje zaposlenih  ~  VEĆI BROJ SMRTNIH SLUČAJEVA U JAPANU ZBOG PREKOMERNOG RADA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Apr 04, 2016 09:21 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Srna | 03. 04. 2016

Japan se suočava sa rastućim brojem odštetnih zahteva zbog smrti kao posledice prekomernog rada, fenomena pod nazivom "karoši", koji sve više pogađa omladinu i žene u Japanu.

Broj odštetnih zahteva povećan je u poslednjih godinu dana na 1.456, a najveći broj slučajeva je u oblasti zdravstva, socijalnih usluga, građevine i špedicije, u kojima hronično fali radna snaga.

Hiroši Kavahito, generalni sekretar Nacionalnog saveta za zaštitu žrtava karošija, rekao je da je pravi broj sigurno 10 puta veći, jer Vlada ne voli da priznaje ovakve incidente.

- Osnovni problem je smanjenje broja radnih sati, ali vlada ne čini dovoljno u tom smislu - rekao je on.

Najčešće žrtve su ranije bile muškarci, oko 90 odsto, ali danas ima sve više žena. Japan nema pravne limite za radne sate, ali ministarstvo rada priznaje dva tipa "karošija": smrt od kardiovaskularnih bolesti zbog prekomernog rada i samoubistvo zbog mentalnog stresa nastalog usled problema na radnom mestu.

Smrt kao posljedica kardiovaskularne bolesti smatra se da je "karoši" ako je radnik radio 100 prekovremenih sati prethodni mesec, ili 80 sati prekovremeno tokom dva ili više meseca. Samoubistvo se "kvalifikuje" za odštetu ako je pojedinac radio 160 sati ili više tokom jednog meseca, ili više od 100 prekovremenih sati u toku tri uzastopna meseca.

Broj samoubistava u Japanu koji su povezani sa poslom i radnim mestom povećan je za 45 odsto u poslednje četiri godine među licima od 29 godina, pa i mlađim, i za 39 odsto među ženama.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu