BZNR forum
Autor Poruka

<  Inspekcija rada  ~  INSPEKCIJA RADA OD JURE DOBILA 2 AUTA, ŽALILO SE 26 RADNIKA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Pon Jul 25, 2016 10:49 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: BIZLife, 25/07/2016

Za šest godina koliko fabrika „Jura“ posluje u Srbiji žalilo se 26 zaposlenih, a u jednom slučaju radnik se inspekciji obratio dok je u toj fabrici radio, naveo je dnevni list „Danas“.

Nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić 15. jula naložio Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da bez odlaganja, najkasnije u roku od pet dana novinarki dnevnog lista Danas dostavi informacije o inspekcijskim kontrolama u fabrikama „Jura“ u Rači, Nišu i Leskovcu, ministarstvo je dostavilo izveštaj u kome je navedeno i da je bilo nekoliko zahteva sindikata koji su se žalili na zabranu organizovanja.

„U izveštaju inspekcije rada navodi se i da je u tri navrata inspekcija kaznila Juru zbog propusta sa 300.000 dinara, a Ministarstvo rada potvrdilo je ‘Danasu’ da je tokom aprila 2013. fabrika ‘Jura’ u Nišu donirala Inspektoratu za rad dva automobila, marke Kia i to, kako se navodi u odgovoru, isključivo za ‘unapređenje i poboljšanje rada Inspektorata za rad, odnosno terenskog rada inspektora‘“, naveo je list.

„Danas“ je dodao i da je prema izveštajima inspektora za rad u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu, od 2010. do danas inspekciija dobila na desetine zahteva zaposlenih. Konkretno, u Rači 17 radnika Jure je tražilo da inspekcija reaguje različitim povodima, najviše zbog nepoštovanja ugovora o radu, dok je u Nišu takvih pojedinačnih zahteva bilo devet, uz jednu anonimnu.

U većini slučajeva zahtevi su odbačeni, jer zaposleni u Juri koji su se žalili inspekciji nisu kasnije podnosili zahtev za odlaganje izvršenja rešenja za donošenje pravne presude a to je jedina mera koju, kako su naveli, inspektor rada može da preduzme ukoliko se osoba žali nakon što joj je prestao radni odnos.

„Tokom šest godina koliko je Jura u Rači, inspekciji rada se žalilo 17 radnika, ali u Ministarstvu ističu da su se svi podnosioci žalbi za zlostavljanje na radu i mobing, inspekciji žalili nakon prestanka radnog odnosa, osim Mirjane M. Kako tvrde u Ministarstvu, po Zakonu o radu Inspekcija je nadležna samo za zaposlene, ne i one koji nisu u radnom odnosu„, navedeno je u tekstu.

Dnevni list je podsetio i da je ministar rada Aleksandar Vulin 29. aprila rekao da je bilo manjih nepravilnosti, a da se nijedan radnik nije obratio inspekciji dok je bio zaposlen.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu