BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  ZAŠTITITE SE OD PREHLADE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Oct 03, 2016 11:24 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
Izvor: novosti.rs, 2.10.2016.

Sa zahlađenjem je "otvorena" sezona respiratornih infekcija koje uglavnom pogađaju osobe slabijeg imunog sistema.

Zato je ovih dana neophodno da "poradite" na njegovom ojačanju kako biste izbegli curenje nosa, povišenu temperaturu, bolove u grlu i ostale neprijatne simptome prehlade, pišu Novosti.

Stoprocentna zaštita od virusa i bakterija ne postoji, ali promena nekih navika i raznovrsnija ishrana mogu da pomognu da ih izbegnemo bar na neko vreme.

- U ovom periodu važno je da uzimamo što više žitarica, voća i povrća bogatog vitaminom C, kao što su citrusi, kupus, paprika - savetuje doktorka Katarina Mitić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević". - Kako bismo izbegli pojavu respiratornih infekcija, neophodno je i da što češće provetravamo prostorije u kojima boravimo. Lagana fizička aktivnost, dovoljno uzimanje tečnosti, kao i zdrav san, takođe mogu da pomognu imunom sistemu da ojača i izbegne pojavu bolesti.

Kako se virusi ne bi širili trebalo bi redovno da čistite i dezinfikujete površine koje različiti broj ljudi često dodiruje, kao što su brave, rukohvati na stolicama, radni stolovi i slično. Kao dobra preventiva pomaže i uzimanje biljnih čajeva, od nane, kamilice, majčine dušice i to sa medom i limunom. Topla isparenja iz ovog napitka pomažu nosu da efikasnije izbacuje bacile, dok med deluje antibakterijski na ceo organizam.

Važno je i da često perete ruke, ali i da ih posle toga dobro osušite, jer je vlaga pogodna za razvoj raznih bakterija. I mobilni telefonu mogu da budu prenosici virusa i bacila pa povedite računa i o tome da ih redovno čistite.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum