BZNR forum
Autor Poruka

<  Energetska efikasnost  ~  OTVOREN SRPSKI CENTAR ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Okt 12, 2016 11:26 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1078
Izvor: Beta, 11.10.2016.

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu danas je otvoren Srpski centar za energetsku efikasnost za koji je Vlada Japana dala 700.000 evra.

Cilj je da se obuče menadžeri za efikasnije korišćenje energije.

"Ovo je značajan dan za Srbiju jer je ušteda energije možda važnija od gradnje novih objekata", rekao je na otvaranju Centra ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić i ukazao na neracionalno i neefikasno trošenje energije u Srbiji.

On je dodao da se Srbija obavezala da do 2018. godine smanji ukupnu potrošnju energije za deset odsto i da je već postignuta ušteda od skoro šest odsto.

"Preduzeća koja troše više od 2.500 tona ekvivalenata nafte, lokalne zajednice sa preko 20.000 stanovnika i tržni centri koji koriste više od 1.000 tona ekvivalenata nafte ubuduće će imati menadžere koji će napraviti projekte za uštedu energije koja sada curi na sve strane", dodao je Antić.

Viši savetnik generalnog direktora Japanske organizacije za međunarodnu saradnju Džajka Hireuki Hajaši kazao je da je ta organizacija pružila Srbiji tehničku pomoć i da je Centar završen pre roka.

"Naša je nada da će Mašinski fakultet iskoristiti Centar i da će doprineti izgradnji kapaciteta za veću energetsku efikasnost", kazao je Hajaši.

Konsultant za taj projekat Jasuši Kavana je rekao da je obučeno deset instruktora na Mašinskom fakultetu koji bi do januara sledeće godine trebalo da osposobe menadžere za energetsku efikasnost.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu