BZNR forum
Autor Poruka

<  Oprema za rad i LZS  ~  Oprema za rad na visini

barkli
Poslao: Sub Apr 09, 2016 14:43 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 14 Feb 2009 Poruke: 18
Još jedna nedoumica, da li: Zaštitni opasač, uže, antipad sistem, konektori i slično podležu periodičnom pregledu - ispitivanju? Ko vrši isšitivanje, koji propis to reguliše, ako neko ima iskustva?
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jovanium
Poslao: Ned Apr 10, 2016 19:52 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
Protiv-padna oprema podleže periodičnim ispitivanjima. Iz tog razloga postoji Evidencija o ispitivanju LZS.

Međutim, koliko ja znam, ne postoji poseban pravilnik koji definiše postupak, način i rokove pregleda protiv-padne opreme uključujući ostala LZS. Uglavnom se vrši na osnovu dokumentacije i uputstva od proizvođača što znači da se treba obratiti samom proizvođaču ili dobavljaču protiv-padne opreme.

Ispitivanje vrši stručna osoba (sa licencom i iskustvom) koja ima odgovarajuće uređaje i metode za proveru ispravnosti i izdržljivosti textilnih, metalnih i plastičnih delova opreme.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
barkli
Poslao: Ned Apr 10, 2016 21:25 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 14 Feb 2009 Poruke: 18
Postojao je poseban pravilnik koji je definisao i način i obavezu ispitivanja pojaseva za rad na visini, koji je prestao da vazi donošenjem Pravilnika o LZO koji nigde ne spominje obavezu ispitivanja ove vrste opreme.

@Jovanium- odakle Vam ovaj podatak
"Ispitivanje vrši stručna osoba (sa licencom i iskustvom) koja ima odgovarajuće uređaje i metode za proveru ispravnosti i izdržljivosti textilnih, metalnih i plastičnih delova opreme"
Da li Vi mislite da je tako?

Mislim da bi se pregled (nisam siguran da je potrebno periodično ga pregledati- ispitivati eksterno) kod - isporučioca opreme sveo na uzimanje novca na vizuelni pregled koji i sami možemo da vršimo.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jovanium
Poslao: Pon Apr 11, 2016 10:15 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
Kada nabavljate protiv-padnu opremu, dobićete prateće dokumente u kojima su, što se tiče ispitivanja iste, bitne 2 stavke:
-Fabričko ispitivanje svakog dela opreme ponaosob izvršeno od strane proizvođača. Svaki pojedinačan deo opreme ima posebnu oznaku za standard, npr. radni opasač ima oznaku za standard EN 361.
-Vremenski rok narednog periodičnog ispitivanja (najčešće 6 meseci). Proizvođač vam nudi spisak osoba i firmi koji imaju licencu za periodično ispitivanje opreme.

Ispitivanje protiv-padne opreme je veoma ozbiljan i odgovoran posao. Da bi dobila licencu, firma mora, pored odgovarajućeg kadra, imati merne instrumente, metode i načine ispitivanja. Pri ispitivanju se vrši simulacija opterećenja i merenje izdržljivosti opreme. Meri se statički otpor sidrišta, dužina klizanja kočnice po užetu i mnogi drugi parametri.

Na kraju dobijete izveštaj od odgovornog lica o stanju opreme.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
barkli
Poslao: Pon Apr 11, 2016 11:48 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 14 Feb 2009 Poruke: 18
SRPS EN 365:2008 Oprema za ličnu zaštitu protiv padova sa visine - Opšti zahtevi za uputstva za upotrebu, održavanje, periodični pregled, popravku, obeležavanje i pakovanje, ovo je harmonizovani Srpski standard koji reguliše ovu oblast
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
barkli
Poslao: Uto Apr 12, 2016 08:02 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 14 Feb 2009 Poruke: 18
Da li je neko od kolega izvršio eksterni pregled opreme, imamo li takva iskustva uopšte?
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Nikola Simić
Poslao: Sre Apr 20, 2016 14:39 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 09 Dec 2013 Poruke: 16
Ko vrši preglede lične zaštitne opreme za zaštitu od pada sa visine kategorije III, to isključivo određuje PROIZVOĐAČ te opreme koju koristiš.

Ovde ne pričam o destruktivnim pregledima koji se vrše prilikom utvrđivanja ispunjenosti uslova propisanih standardom za određenu opreme, već o detaljnom inspekcijskom pregledu LZO na način koji propisuje proizvođač.

Primer :

Francuski proizvođač LZO za zaštitu od pada sa visine "PETZL", organizuje obuku u svojim prostorijama, posle koje lice dobije sertifikat za pregled opreme, ali samo "PETZL" opreme.

To stoji u uputstvu svakog dela opreme koji oni proizvode.

Drugi proizvođači (koliko sam upoznat) nemaju ovakve uslove niti zahteve.

Inače ranije je postojao obrazac 10. u kome se vodila evidencija pregleda, ali je ukinut donešenjem novog Pravilnika o evidencijama.

Inače nijedan propis ne definiše bliže ovo o čemu pričamo, osim Zakona koji kaže da se LZO mora držati u ispravnom stanju.

Pozdrav, Nikola S.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jovanium
Poslao: Čet Apr 21, 2016 13:00 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
O tome koliko je pregled protiv-padne opreme odgovoran posao i koliko je bitno da se izvrši temeljno ispitivanje, poslužiću se primerom pregleda radnog opasača.

Radni opasač se izrađuje od veštačkih poliamidnih vlakana. Ispitivanje se vrši laserom koji skenira vlakna i šavove. Ukoliko se uoče nepravilnosti (veći broj prekinutih vlakana i šavova ili veća istegnutost) prikazuje se greška određenog stepena. U zavisnosti od stepena grešaka, može se zamenuti ceo ili pojedini deo radnog opasača (npr. leđni oprtač).

Po uzoru na radni opasač, vrši se pregled i ostale opreme na propisan i adekvatan način. Ovo su evropski standardi i obavezuju firme da moraju imati odgovarajuću opremu ako žele vršiti posao ispitivanja i garantovati ispravnost opreme.

Kako kaže Barkli na početku, kod nas svede na to da se uzme novac i izvši odokativno ispitivanje. Na žalost, dešava se da pojedine firme koje pružaju usluge iz BZNR i ZOP ne vrše svoj posao propisno i po određenoj metodologiji. Uzmimo primer merenje pritiska i protoka vode u hidrantskoj mreži za koje je potrebno imati ispitno crevo sa meračima pritiska i protoka vode. Ovaj posao zahteva montiranje creva na svakom hidrantu, ispuštanje vode, merenje pritiska i protoka uz evidentiranje i demontažu. To zahteva dosta vremena ali je sigurno mnogo lakše prošetati od hidranta do hidranta, upisati u kontrolnom listiću ispravne mere i konstatovati da sve besprekorno funkcioniše.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Nikola Simić
Poslao: Čet Apr 21, 2016 15:11 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 09 Dec 2013 Poruke: 16
Kolega Jovanium,

Slažem se sa time koliko je ozbiljan i odgovoran posao pregleda opreme i sa metodama koje ste opisali.

Zanima me samo dali u Srbiji postoji takva orgranizacija koja može da isporuči kvalitetan pregled zasnovan na metodologijama i standardima koje ste opisali ?

Svojevremeno sam kontaktirao Tehnički opitni centar vezano za ove preglede, ali u tom trenutku nisu bili akreditovani, a inače su radili ispitivanje zaš. pojaseva destruktivnim metoda radi utvrđivanja usklađenosti proizvoda sa određenim standardima (koliko se sećam).

Ali ako govorimo o LZO koja je proizvedena u inostranstvu i koja poseduje Sertifikate o usaglašenosti sa evropskim standardima, sprovede od strane ovlašćenog tela za te poslove u toj zemlji, ja se u tom slučaju oslanjam na preporuke proizvođača o dužnostima korisnika vezano za periodične preventivne preglede i ostalo.

Proizvođač pojaseva (jedan od najvećih u svetu) u svom uputstvu propisuje periodični pregled na 12 meseci od strane ovlašćenog lica za te poslove koji oni ovlaste, ali se taj pregled zasniva na vizuelnom pregledu na osnovu procedure. Postoje takođe i rokovi trajanja i situacije nakon kojih moramo odstraniti iz upotrebe.

Mislim da ukoliko se korisnik pridržava svih preporuka proizvođača, ne bi trebao da imam bilo kakav problem sa opremom u smislu bezbednosti.

Pozdrav, Nikola S.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jovanium
Poslao: Sub Apr 23, 2016 16:15 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
Srbija nije član EU i stoga je pošteđena primene tačno određenih procedura i metoda pri ispitivanju LZS, vatrogasne opreme, opreme za rad, električnih instalacija i da ne nabrajam dalje. Da bi ste se bavili poslovima ispitivanja u EU. vi najpre morate imati odgovarajuću opremu koju pripisuju njihovi pravilnici uključujući i ostale uslove koje morate zadovoljiti (stručni kadar, licence, iskustvo). Za naše uslove, ta oprema nije jeftina i zahteva se da je vlasnik lično ima u svojim osnovnim sredstvima. Na taj način možete dobiti najpreciznije i najpouzdanije podatke o stanju protiv-padne opreme.

Sigurno je da i kod nas postoji inicijativa da se poslovi ispitivanja urade temeljno, kvalitetno i stručno. Ali, iz finansijskih razloga, konkurencije i nepreciznih zakona, mnogi izaberu put manjeg otpora i te poslove odrade na taj način kako bi se zadovoljili samo osnovni zahtevi iz oblasti BZNR i ZOP.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu