BZNR forum
Autor Poruka

<  Ekologija  ~  KONCENTRACIJA UGLJEN-DIOKSIDA PROBILA KRITIČNU GRANICU

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Okt 25, 2016 09:04 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Izvor: RTS, Bi-Bi-Si, 24.10.2016.

Prvi put posle pet miliona godina koncentracija ugljen-dioksida je prešla granicu od 400 čestica po milionu (ppm), a završetak tekuće godine će čovečanstvo najverovatnije dočekati sa rekordnom količinom tog gasa.

Uprkos tome što se ljudska emisija ugljen-dioksida nije menjala između 2014. i 2015. godine, snažni El Ninjo je uzrokovao veliki skok koncentracije tog gasa u atmosferi.

Najznačajniji razlog tome su uslovi u tropskim regionima do kojih je doveo taj globalni vremenski fenomen, jer su biljke bile manje sposobne da apsorbuju ugljen-dioksid.

Osim toga, prirodna emisija ugljen-dioksida je bila veća zbog učestalijih požara.

U godišnjem izdanju Greenhouse Gas Bulletin, Svetska meteorološka organizacija je saopštila da su novonastali uslovi pomogli u podizanju nivoa ugljen-dioksida u atmosferi iznad proseka za poslednjih deset godina.

U mernoj stanici na vulkanu Mauna Loa na Havajima, nivo ugljen-dioksida je prvi put od kada se meri prešao granicu od 400 čestica po milionu, što znači da na svakih milion molekula u atmosferi postoji 400 molekula ugljen-dioksida.

Stručnjaci upozoravaju da je poslednji put kada je nivo ugljen-dioksida bio toliko visok bilo pre tri do pet miliona godina. Pre 19. veka, ugljen-dioksida je bilo oko 280 čestica po milionu.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to što rast ne beleži samo nivo ugljen-dioksida već i drugih gasova sa efektom „zelene bašte“. Tako metana danas ima dva i po puta više nego pre početka industrijske ere, dok azotsuboksida ima 1,2 puta više.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu