BZNR Forum Index
Author Message

<  Ekologija  ~  KONCENTRACIJA UGLJEN-DIOKSIDA PROBILA KRITIČNU GRANICU

Slobodanka.Radojevic
Posted: Tue Oct 25, 2016 09:04 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1125
Izvor: RTS, Bi-Bi-Si, 24.10.2016.

Prvi put posle pet miliona godina koncentracija ugljen-dioksida je prešla granicu od 400 čestica po milionu (ppm), a završetak tekuće godine će čovečanstvo najverovatnije dočekati sa rekordnom količinom tog gasa.

Uprkos tome što se ljudska emisija ugljen-dioksida nije menjala između 2014. i 2015. godine, snažni El Ninjo je uzrokovao veliki skok koncentracije tog gasa u atmosferi.

Najznačajniji razlog tome su uslovi u tropskim regionima do kojih je doveo taj globalni vremenski fenomen, jer su biljke bile manje sposobne da apsorbuju ugljen-dioksid.

Osim toga, prirodna emisija ugljen-dioksida je bila veća zbog učestalijih požara.

U godišnjem izdanju Greenhouse Gas Bulletin, Svetska meteorološka organizacija je saopštila da su novonastali uslovi pomogli u podizanju nivoa ugljen-dioksida u atmosferi iznad proseka za poslednjih deset godina.

U mernoj stanici na vulkanu Mauna Loa na Havajima, nivo ugljen-dioksida je prvi put od kada se meri prešao granicu od 400 čestica po milionu, što znači da na svakih milion molekula u atmosferi postoji 400 molekula ugljen-dioksida.

Stručnjaci upozoravaju da je poslednji put kada je nivo ugljen-dioksida bio toliko visok bilo pre tri do pet miliona godina. Pre 19. veka, ugljen-dioksida je bilo oko 280 čestica po milionu.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to što rast ne beleži samo nivo ugljen-dioksida već i drugih gasova sa efektom „zelene bašte“. Tako metana danas ima dva i po puta više nego pre početka industrijske ere, dok azotsuboksida ima 1,2 puta više.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum