BZNR forum
Autor Poruka

<  Druga pitanja BZR  ~  Zaštitni napitak

zzibnr
Poslao: Pet Okt 28, 2016 13:01 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Okt 2016 Poruke: 18
Pitanje za lica zadužena za zaštitu i zdravlje na radu i ostala koja se bave ovom tematikom.
Da li radnici u Vašem preduzeću, firmi i sl. koriste zaštitni napitak u toku rada,ako da- koji i koju količinu u toku radnog dana?
Da li postoji neki zvanični zakonski dokument ili Pravilnik, kojim se reguliše ova tematika?
U našem preduzeću, radnici koji rade u uslovima povišene temperature koriste negaziranu mineralnu vodu. Radnici koji rade sa hemikalijama i u uslovima gdje postoji razna hemijska isparenja i prašina su do unazad par godina koristili mlijeko,kao zaštitni napitak, koje im je ukinuto. U konsultaciji sa određenim zdravstvenim radnicima, dobila sam informaciju da je mlijeko izbačeno iz upotrebe kao zaštitni napitak, jer se smatra da više i ne prestavlja "zaštitni napitak", već baš suprotno pri korišćenju istog. Dali postoji neka alternativa za radnike koji rade u ambijentu gdje se izdvajaju hem.isparenja i prašina? Kakva je obaveza poslodavca prema tim radnicima?
Interesuje me mišljenje kolega.

Hvala unaprijed.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jovanium
Poslao: Pon Okt 31, 2016 12:33 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
Nisam baš u potpunosti siguran da postoji neki zvaničan dokument ili pravilnik vezan za korišćenje zaštitnih napitaka kao preventiva za sprečavanje nastanka profesionalnih obolenja.
Ova pitanja se rešavaju na nivou preduzeća. Preduzeće može doneti odluku o posebnim zaštitnim merama na radnom mestu koje podrazumevaju upotrebu zaštitnih napitaka. To se može navesti u Aktu o proceni rizika ili pak u posebnom kolektivnom ugovoru.

Umesto mleka se mogu koristiti šumeće tablete fluimukan ili prospan koje čiste respiratorne organe.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
zzibnr
Poslao: Uto Nov 01, 2016 09:43 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Okt 2016 Poruke: 18
Hvala na odgovoru.

E,sada mene zanima, kako ja da objasnim poslodavcu da baš "Umesto mleka se mogu koristiti šumeće tablete fluimukan ili prospan koje čiste respiratorne organe"? Odakle mi medicinska ili neka druga osnova za to ili dokaz da je primjena toga u te svrhe "bezbjedna i namjenska"?
Malo sam čitala o tim proizvodima,koji naravno kao i sve,imaju određene kontraindikacije,a iste bi trebalo da koriste radnici različitog zdravstvenog stanja.
Interesuje me mišljenje o tome ili neki savjet ako ko ima.

Hvala
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Jovanium
Poslao: Uto Nov 01, 2016 13:33 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 08 Maj 2013 Poruke: 80 Lokacija: Zrenjanin
Da bi ste uverili vašeg poslodavca o štetnosti mleka kao zaštitnog napitka, potreban vam je zvanični dokument od zdravstvene ustanove ili medicine rada sa kojom sarađujete. Mimo toga, ovaj dokument možete pospešiti stručnim nalazom o ispitivanju radne sredine (ispitivanju hemijskih štetnosti) naravno ukoliko oni pokazuju da su vrednosti MaximalnoDozvoljenihKoncentracija iznad onih utvrđeni zakonom. Takođe, u tu svrhu mogu vam poslužiti izveštaji o lekarskim pregledima zaposlenih ukoliko se primeti pogoršanje zdravlja na tim radnim mestima.

Na vama je da odaberete alternativu za mleko. Ne moraju to biti šumeće tablete. Postoje razni čajevi koji su efikasni za čišćenje disajnih organa (npr. čaj od koprive) ili bilo šta drugo. Naravno, sve to morate iskalkulisati da bi poslodavac bio zadovoljan cenom, kvalitetom i količinom, izborom dobavljača, načinom nabavke a iznad svega pozitivnim efektom koji bi imao na zaposlene.

Konsultujte se sa medicinom rada, zaposlenima koji su izloženi prašini i hemikalijama, njihovim rukovodiocima i sa vašim poslodavcem. Neke ideje i savete možete dobiti od njih.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
zzibnr
Poslao: Pon Nov 07, 2016 10:55 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Okt 2016 Poruke: 18
Hvala kolega na prijedlozima. Vidjećemo šta se može i koliko uraditi,ako uopšte može.

Smile
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu