BZNR forum
Autor Poruka

<  Mobing  ~  PRESUDA ZA MOBING PROTIV NOVOSTI

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Čet Jul 21, 2016 09:12 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1098
Presuda za mobing protiv Novosti: Kompanija da plati 300.000 jer je direktor zlostavljao novinarku

Izvor: Cenzolovka, 20.07.2016.

Jelena Jovović je smenjena sa mesta urednice dodatka Život plus dok je bila na godišnjem odmoru, kako je sam direktor Novosti Ratko Dmitrović u svedočenju rekao, „jer ga je ogovarala“. Posle toga ju je 15 meseci držao neraspoređenu i bez radnog stola i stolice, utvrdio je Viši sud.

Postojala je namera generalnog direktora Novosti Ratka Dmitrovića da bivšu urednicu dodatka Život plus Jelenu Jovović uvredi, ponizi i osveti joj se zbog ogovaranja (odnosno kritike), navodi se u prvostepenoj presudi Višeg suda u Beogradu kojom je konstatovano da je Dmitrović sprovodio mobing nad novinarkom.

Prvostepenom presudom od 20. maja 2016. Novosti su obavezane i da novinarki na ime duševnog bola zbog povrede časti i ugleda isplate 300.000 dinara, a kompaniji je naloženo da spreči dalji mobing nad Jelenom Jovović i omogući joj da obavlja poslove urednika posebnih izdanja, na koje je postavljena posle smene sa mesta urednika dodatka Život plus.

Da je razlog za smenu Jelene Jovović bilo ogovaranje, odnosno kritika, potvrdio je pred sudom i sam Dmitrović, kao i novinari redakcije Život plus, koji su svedočili o tome da je Jovovićeva bila uspešan urednik i da je ta smena za njih bila šok.

„Doživljaj generalnog direktora Novosti da nema razlike između ogovaranja i kritike upravo govori u prilog tome da je on sve radnje preduzeo kako bi povredio profesionalni integritet novinarke“, naveo je sud

Jovovićeva je smenjena dok je bila na godišnjem odmoru, kako je sam Dmitrović u svedočenju rekao, „jer ga je ogovarala“. Naredio je da njene lične stvari iz kancelarije u kojoj je radila budu premeštene u magacin, a po njenom povratku s odmora, nije je rasporedio na novo radno mesto narednih 15 meseci, niti joj je obezbedio prostoriju za rad, ni radni sto, ni stolicu, zbog čega je morala da sedi u hodniku, kod kolega koje bi joj ustupale mesto ili u kafeteriji u zgradi u kojoj su se okupljali novinari.

Zlostavljanje je nastavljeno i pošto je Dmitrović rasporedio novinarku na novo radno mesto urednika posebnih dodataka jer, iako je ona iznosila predloge za ta izdanja, ona nisu postojala, pa nijedna njena ideja nije realizovana.

Jelena Jovović je u svom svedočenju navela da je to novo radno mesto potpuno izmišljeno, jer ne postoje takvi dodaci. Osim toga, otkako je bila raspoređena na to mesto, nije dobila nijedan radni zadatak i nije pozvana ni na jedan radni sastanak.

Sve je to generalni direktor Novosti radio kako bi povredio dostojanstvo Jelene Jovović, njen ugled i lični i profesionalni integritet, konstatovano je u presudi.

Dmitrović je u svom svedočenju naveo da je Jelenu Jovović poznavao dugo i uvažavao je kao novinara i da nikada nisu imali lični sukob, kao i da je nikada nije uvredio.

On je rekao da novinarku dugo nije rasporedio na novo radno mesto jer „nije želeo da joj da nešto što nije njen nivo, nešto što bi je eventualno uvredilo ili ponizilo“.

Te razloge, međutim, sud je ocenio kao „potpuno neprihvatljive“. Konstatovano je i da je nelogično da je novinarku ostavio neraspoređenu od novembra 2013. do 26. februara 2015, iako je uvažavao njene uredničke sposobnosti i znanja, zbog čega je u presudi zaključeno da je „bez sumnje“ Dmitrović to učinio upravo u nameri da je ponizi.

Dmitrović je pred sudom potvrdio da joj je u razgovoru rekao da zna da ga je ogovarala i da „to nije lepo“ i da je potpuno „logično da on ne može blisko sarađivati sa nekim ko ga ogovara“. Rekao je i da ne vidi koja je „razlika između toga kada se neko kritikuje ili ogovara“.

Jelena Jovović je u svom svedočenju još navela i da je novo radno mesto urednika posebnih dodataka, na koje je kasnije raspoređena, potpuno izmišljeno, jer ne postoje takvi dodaci. Osim toga, otkako je bila raspoređena na to mesto, nije dobila nijedan radni zadatak i nije pozvana ni na jedan radni sastanak.

Sud je zaključio i da je Dmitrović novinarku rasporedio na novo radno mesto tokom trajanja postupka koji je ona pokrenula zbog zlostavljanja na radu i upravo zbog tog postupka, kao i da ju je bez opravdanja ignorisao i namerno je izolovao iz komunikacije sa drugim zaposlenima.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
BZNR forum  ~  Mobing
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu