BZNR forum
Autor Poruka

<  Inspekcija rada  ~  KONTROLA PROIZVOĐAČA - 444 NEPRIJAVLJENA RADNIKA

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Sre Mar 01, 2017 11:10 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
izvor: Tanjug | 28. 02. 2017

Tokom trodnevnih kontrola koje je inspekcija rada vršila kod poslodavaca koji se pretežno bave proizvodnjom tekstilnih proizvoda, odeće i obuće zatečena su 444 neprijavljena radnika zbog čega je podneto ukupno 197 prekršajnih prijava.

Inspektori su doneli 13 rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Kontrolama je bilo obuhvaćeno 622 poslodavca širom Srbije, a radnici "na crno" zatečeni su kod skoro trećine, odnosno kod ukupno 197 poslodavaca, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Najdrastičniji primeri rada "na crno" utvrđeni su kod jednog poslodavca u Rumi kod koga je svih 13 zatečenih radnika bilo neprijavljeno.

Potom kod poslodavca u Kragujevcu, gde je od 15 radnika, 12 angažovano "na crno", kao i kod poslodavca u Subotici koji je skoro dve trećine radnika angažovao bez ugovora i bez prijave na osiguranje.

Kod jednog poslodavca u Novom Pazaru od 18 zatečenih radnika, 13 je radilo "na crno", dok kod drugog nije bilo prijavljeno devet od 11 radnika.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 197 prekršajnih prijava, izdali osam prekršajnih naloga, a doneli su i 151 rešenje.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu inspekcija je donela 155 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka.

U nadzorima je otkriveno i 13 neregistrovanih subjekata, od kojih se šest bavilo proizvodnjom odeće (tri u Novom Pazaru i po jedan u Raškoj, Nišu i Sremskoj Mitrovici), jedan proizvodnjom obuće (Novi Pazar), tri trgovinom na malo (Beograd), po jedan ugostiteljstvom i frizerskim uslugama (Kosjerić) i jedan neregistrovanom građevinskom delatnošću (Bor).
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu