BZNR Forum Index
Author Message

<  Inspekcija rada  ~  INSPEKCIJA RADA KONTROLISALA POSLODAVCE ŠIROM SRBIJE

Slobodanka.Radojevic
Posted: Thu Mar 30, 2017 10:34 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: www.srbija.gov.rs, 28.03.2017.

Инспекторат за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштио је данас да је у тродневним надзорима послодаваца који се баве грађевинарством, трговином, угоститељством, услугама, производњом хлеба, пецива и колача и одржавањем и поправком моторних возила откривено да приближно 30 одсто затечених радника ради "на црно".

У саопштењу се наводи да је контролисано 760 послодаваца широм Србије, посебно у Београду и Сремском управном округу, а од 2.202 затечена радника, њих 675 није било пријављено на обавезно социјално осигурање и није имало уговор о раду.

Радници "на црно" откривени су код готово половине контролисаних послодаваца (код њих 347), а најдрастичнији примери утврђени су у Шапцу, где је код једног послодавца од 17 ангажованих радника, чак 16 било непријављено, док је у Чоки на једном месту од 15 затечених, њих 14 било ангажовано "на црно".

Један послодавац у Новом Пазару није пријавио 13 од 15 радника, код послодавца у Београду од 10 ангажованих девет је било непријављено, док је код послодавца у Сомбору од 17 радника девет радило "на црно".

Код послодавца у Сјеници шест од седам затечених радника није било пријављено, а у Инђији 19 од 36. Код два послодавца у Крагујевцу сви радници (по пет) су радили "на црно", а код послодавца у Сјеници пет од 10 затечених.

Инспектори су због утврђених прекршаја поднели 125 прекршајних пријава, издали 11 прекршајних налога и донели 167 решења.

Инспекцијским надзорима откривена су и 24 нерегистрована субјекта, који су се бавили трговином, грађевинарством, угоститељством, фризерским услугама, одржавањем и поправком моторних возила, откупом секундарних сировина, такси превозом, производњом грађевинског материјала и пољопривредом.

Инспектори су донели 24 решења којима су нерегистрованим субјектима наложили да одмах покрену прописани поступак за упис у одговарајући регистар и забранили им даље обављање делатности до испуњења за то прописаних услова.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum