BZNR Forum Index
Author Message

<  Zdravlje zaposlenih  ~  SVAKI DESETI NA BOLOVANJU ZBOG TUMORA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Mon Jun 05, 2017 09:38 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Novosti | 04. jun 2017.

GOTOVO svaki deseti zaposleni u Srbiji koji je u prva tri meseca ove godine odsustvovao sa posla duže od 30 dana na bolovanju je bio zbog tumora! Po ovoj crnoj statistici na prvom mestu je Valjevo. Na teritoriji ove filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) čak 15,4 odsto svih koji su bili na bolovanju izostalo je sa posla zbog tumora, dok je u ostatku Srbije prosek 11,1 odsto. Iznad proseka po oboljevanju i bolovanju zbog tumora su i stanovnici Novog Pazara, Pirota, Prokuplja, Kruševca i Zrenjanina!

U Požarevcu, Užicu, Vranju, Kosovskoj Mitrovici i Boru bolovanje zbog tumora koristio je manji broj osiguranika: između 8,8 i 9,6 odsto ukupnog broja onih koji su išli na bolovanje.

Analiza dijagnoza zbog kojih se odustvuje sa posla duže od 30 dana pokazuje da su stanovnicima Smedereva, Požarevca, Bora, Kraljeva i Kruševca najslabija tačka krvni sudovi. Oni, naime, prednjače po odsustvovanju sa posla zbog bolesti krvotoka, dok su ove bolesti na teritoriji Kosovske Mitrovice, Prokuplja, Šapca, Sombora i Novog Pazara u manje od prosečnih 7,1 odsto u Srbiji, razlog odsustva sa posla.

Najveći broj sprečenih za rad, po dijagnozi duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja, u prva tri meseca ove godine, prema evidenciji RFZO, registrovan je u Boru (11,1 odsto), Nišu (10,1) i Zaječaru (8,1), dok zbog njih ispod proseka, koji je za Srbiju 6,1 odsto “boluju” zaposleni u Valjevu (3,1 odsto), Novom Pazaru (3,3) i Prokuplju (3,9).

- Od januara do kraja marta lekarske komisije RFZO u 68.648 slučajeva cenile su dužinu privremene sprečenosti za rad, što je za 10,5 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine - kaže za “Novosti” dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO. - To zapravo znači da je bilo ukupno 68.648 izlazaka pred lekarske komisije, neko jednom, a neko i više puta.


Direktorka Lazić kaže da se sa posla duže od 30 dana najčešće odustvovalo zbog trudnoće i rađanja (23,5 odsto), povrede, trovanja i posledice delovanja spoljnih faktora (20,2), bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva (11,6), tumora (11,1), bolesti krvotoka (7,1), duševnih poremećaja i poremećaji ponašanja (6,1)...

Najviše beba, ako se pogleda učestalost odsustva sa posla zbog trudnoće, biće ove godine u Kosovskoj Mitrovici, Leskovcu, Prokuplju, Valjevu, Požarevcu, Beogradu, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Čačku, Kragujevcu i Šapcu. Na teritoriji ovih filijala RFZO privremena sprečenost za rad zbog trudnoće, porođaja ili babinja veća je od prosečnih 23,5 odsto u Srbiji. U Filijali Kosovska Mitrovica čak 48,2 odsto svih koji su koristili bolovanje su trudnice! A, na teritoriji Leskovca - 34,7 odsto. Rode će, nažalost, ređe sletati u Kikindu, Zaječar, Smederevo i Novi Pazar, jer je tamo tek 12 do 14 odsto “bolovanja” zbog trudnoće.

Veći broj privremene sprečenosti za rad od proseka u Srbiji (20,2 odsto) zbog povreda, trovanja i posledica delovanja spoljnih faktora imaju filijale Novi Pazar, Šabac, Sremska Mitrovica, Zaječar, Kikinda, Jagodina, Valjevo, Subotica i Pirot.

Zbog bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva na bolovanje najviše idu osiguranici Zaječara, Novog Pazara, Vranja, Smedereva i Sombora, a najmanje iz Jagodine, Kragujevca, Valjeva, Prokuplja i Subotice.

U PRVA TRI MESECA - TRI MILIJARDE DINARA
POREĐENjEM privremene sprečenosti za rad u istom periodu prošle godine uočava se da su se odlasci na bolovanje smanjili, i to za dijagnoze iz grupa trudnoća, rađanje i babinje, bolesti krvotoka i duševnih poremećaja. Povećani su odlasci na bolovanje zbog povreda, trovanja i posledica delovanja spoljnih faktora, ali i zbog bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, kao i zbog tumora. Doktorka Lazić kaže da je za bolovanja u prva tri meseca ove godine iz kase RFZO isplaćeno 3.033.776.164,83 dinara, odnosno 29,6 odsto od ukupno isplaćenih sredstava u 2016. godini.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum