BZNR Forum Index
Author Message

<  Izvođenje radova na gradilištu  ~  OD POČETKA 2016. U BEOGRADU NASTRADALO 11 GRAĐEVINACA

Slobodanka.Radojevic
Posted: Sun Nov 05, 2017 11:21 Reply with quote
Joined: 07 Apr 2008 Posts: 1126
izvor: Blic | 04. 11. 2017

Pretprošle nedelje jedan radnik je preminuo, drugi je teško povređen, što je samo nastavak crne serije u kojoj je od početka 2016. do septembra 2017. čak 11 radnika stradalo na prestoničkim gradilištima.

Pored 11 tragično nastradalih radnika, u pomenutom periodu više od 70 građevinaca doživelo je lakše ili teže povrede, podaci su Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Kako ističu, najčešći uzroci povređivanja su nebezbedan rad na visini i na nepropisno montiranim skelama, ali i rad bez zaštitnog šlema i opasača, rad u nepropisno obezbeđenim iskopima, nepotpuno sprovođenje mera bezbednosti, kao i rad na crno.

- Lica koja poslodavci angažuju bez ugovora o radu (rad na crno) uglavnom obavljaju povremene i sezonske poslove i stupaju na rad bez prethodnog upoznavanja sa tehnologijom rada, pri čemu se nedovoljno vodi računa o njihovoj stručnoj kvalifikaciji za obavljanje tih poslova, kao i o njihovom osposobljavanju za bezbedan rad. Poslednica svega navedenog jeste povećan rizik od povređivanja kod lica koja rade na crno, na šta nedvosmisleno i ukazuju podaci o povredama na radu – objasnili su iz Ministarstva za rad.

Sličnog mišljenja je i jedan od bivših radnika na građevini Aleksandar Perišić (33).

- Štedi se na zaštitnoj opremi, ljudi se povređuju, pa čak i ginu. Imam mnogo godina iskustva, video sam i doživeo svašta. Od toga da nisam imao kožnu kecelju za varenje kada sam radio kao varilac, preko toga da sam morao iz svog džepa da kupujem zaštitne cipele, do toga da od 15 radnika na gradilištu tek jedna trećina bude prijavljena. Video sam kada je kolegi pao čekić na glavu sa petog sprata, a bio sam prisutan i kada je čovek poginuo posle pada sa skele sa trećeg sprata. Zbog takvih nesreća sam odustao od građevine i bavim se renoviranjem stanova - priča Perišić, i dodaje da osim što poslodavci ne brinu o bezbednosti, to ne čine ni sami radnici.

SERIJA NESREĆA TOKOM OKTOBRA

Samo u oktobru 2017. na gradilištima u Beogradu povređene su tri osobe, a jedna je preminula. Prvo se 3. oktobra obrušio zid na radnika u Vojvode Toze 11, dve nedelje kasnije građevinac je pao sa skele u Južnom bulevaru 112, dok je 25. oktobra mladić od 25 godina pri padu sa deset metara na Karaburmi povredio vrat. Konačno, pre nekoliko dana na Zvezdari, pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo je jedan radnik.

KAZNE od 40.000 DO 1.000.000 DINARA

Kazne za poslodavce koji nisu obezbedili zaštitnu opremu su od 400.000 do 1.000.000 dinara.

- Ako nije izdao zaposlenom na upotrebu opremu ili obezbedio korišćenje sredstva i opreme za ličnu zaštitu na radu, kazniće se poslodavac sa svojstvom pravnog lica sa 800.000 do 1.000.000 dinara, poslodavac koji je privatni preduzetnik sa 400.000 do 500.000, a direktor sa 40.000 do 50.000 dinara - rekli su iz Ministarstva za rad.
View user's profile Send private message

Display posts from previous:  

All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum