BZNR forum
Autor Poruka

<  Zdravlje zaposlenih  ~  NA KOLIKO STEPENI PODESITI KLIMU?

Slobodanka.Radojevic
Poslao: Uto Avg 01, 2017 15:24 Odgovoriti sa citatom
Pridružio: 07 Apr 2008 Poruke: 1125
Izvor: Danas.rs ponedeljak, 31.07.2017.

S klima-uređajima treba postupati oprezno, idealna temperatura unutrašnjeg prostora po pravilu je sedam-osam stepeni niža od spoljašnje temperature. Konkretno, ako spoljna temperatura iznosi 34 stepena, klima-uređaj treba podesiti da hladi na 26-27 stepeni. Takvu temperaturnu razliku ljudski organizam dobro podnosi.

Kod osoba sa zdravstvenim problemima, treba biti posebno oprezan prilikom podešavanja temperature u unutrašnjem prostoru, jer izlazak na vrlo visoke temperature može biti vrlo opasan, pogotovo za osobe s niskim pritiskom i starije osobe koje imaju problema sa cirkulacijom.

Pozitivan uticaj

"Klima-uređaji, ako su pravilno odabrani, instalirani i održavani, prilikom hlađenja, čišćenja i ovlaživanja vazduha ne bi trebalo da budu opasni po zdravlje ljudi. Naprotiv, imaju pozitivan učinak kako na zdrave tako i na one koji pate od alergija i astme. Isto tako, klima-uređaj (uključujući i filtriranje, ovlaživanje, hlađenje i dezinfekciju) može da se koristi za obezbeđivnje čiste, sigurne, hipoalergijske atmosfere kakva je neophodna u bolničkim operacionim salama i drugim sredinama gde boravi veliki broj ljudi (na primer bioskopi ili avioni). Međutim, neodržavani klima-uređaji mogu dovesti do širenja mikroorganizama, najčešće legionelle pneumophilae, odgovorne za legionarske bolesti, i drugih termofilnih aktinomiceta", objašnjava dr Lea Homolak.

Da li možemo da se prehladimo i narušimo imunitet tokom izlaganja klima-uređajima?

"Bez dodatnog ovlaživanja klima-uređaj suši vazduh u prostoriji što onda prouzrokuje sušenje sluznice nosa koja tada slabije prečišćava vazduh koji udišemo (od virusa, bakterija i alergena). Uzrok prehlade ili alergije nije klima-uređaj, već bakterije, virusi ili alergeni. Direktno duvanje, isušivanje vazduha i izostanak dovođenja svežeg vazduha može dovesti do negativnih učinaka klima-uređaja i na kožu, tako što dolazi do njenog isušivanja, čime se pogoršavaju stanja raznih dermatitisa i ekcema."

Pustiti sveži vazduh u prostor

Pravi sveži vazduh u prostoru važan je za mešanje vazduha, kako bi se postigao zadovoljavajući stepen kvaliteta vazduha. Teoretski, stalni boravak u klimatizovnom okruženju bez ovlaživanja i ulaska svežeg vazduha bi mogao da dovede do smanjenja imuniteta, jer nedostatak kiseonika otežava normalno funkcionisanje belih krvnih stanica koje učestvuju u borbi protiv bakterija. Snižena količina kiseonika u vazduhu koji udišemo mogla bi da poveća krvni pritisak i broj otkucaja srca - ali za to je ipak potrebno ekstremna niska količina kiseonika. Nivo kiseonika u krvi takođe je povezan i sa nivoom serotonina - hormona sreće.

Dakle, raspoloženje na otvorenom i u zelenilu uvek je bolje nego u zatvorenim prostorijama, bez obzira na klima-uređaje.

Klima-uređaj treba redovno servisirati jer će samo čisti i servisirani klima-uređaji postići maksimalnu efikasnost i neće ugroziti čovekovo zdravlje.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Prikaži poruke iz poslednjih:  

Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1
Napiši novu temu

Idi na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu